POMAK MUTFAĞINDAN MUHTEŞEM BİR LEZZET: FUNİYKİ TATLISI




Merhaba..

Size bugün Pomak kültürüne ait muhteşem bir tatlıyı tarif edeceğim. Adı FUNİYKİ TATLISI.

Tatlımız görüntü itibarıyla dondurma külahına benzediği için aynı zamanda Külah Tatlısı adıyla da biliniyor. Lezzeti muhteşem.

Tarife geçmeden önce biraz Pomakları tanıyalım isterseniz:

Pomaklar, Güneydoğu Avrupa'da Rodop Dağları, kuzey Bulgaristan ile Aşağı Trakya ve Makedonya bölgelerinde yaşayan Slav ve Kuman kökenli çoğunlukla İslam dinine mensup bir halktır.

 Pomakların, Kumanlara dayanan uzun bir tarihi geçmişi vardır. Kuman Türkleri miladi 916 yılında Kuzey Çin’den ayrılarak önlerine çıkan Ruslarla savaşıp, XI. ve XII. yüzyılda Ukrayna ve Romanya üzerinden Balkanlara inmeğe başlayan bir Türk kavmidir. İlk olarak kuzey Bulgaristan’a daha sonra güneye doğru inerek Rodoplara ve Makedonya’nın doğu kısımlarına yerleşmişlerdir. Yerleştikleri bölgelere Kumanova, Kumantsi, kumança gibi isimler vermişlerdir.



Avrupa'da ağırlıklı olarak Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk, Türkiye'de ise; Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Bursa, Manisa, Bilecik, Eskişehir gibi illerde yaşarlar.

Gelelim tatlımıza:



Malzemeler:

HAMUR:İÇİN: 2 adet yumurta,1 kahve fincanı(nescafe fincanı) yoğurt, 1 kahve fincanı şeker, 1 adet kabartma tozu 1 adet vanilya, aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olana kadar un ekliyoruz.)

KREMASI İÇİN:1 kg süt, 1 paket ahududu aromalı nişasta (Bulgaristan ürünleri satan pazarlarda bulunabilirsiniz.), 1 su bardağı şeker, yarım bardak su

ÜZERİ İÇİN:1 kâse öğütülmüş ceviz



Yapılışı:

Tüm hamur malzemelerini derin bir kapta yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Bir kâsede nişastayı yarım bardak suyla topak olmadan karıştırıyoruz. Sütü tencereye koyup ılınınca nişastayı ekleyip karıştırıyoruz. Şekeri de ekleyip muhallebi oluncaya kadar pişiriyoruz. Muhallebiyi soğuması için bir kenara bırakıyoruz.

Hamuru küçük parçalara ayırıp oklavayla yufkalar açıyoruz. Yufkalardan 1–2 cm genişliğinde şeritler kesiyoruz. Kestiğimiz külah kalıplarına doluyoruz. Sarma işlemini en alttan başlayarak yapıyoruz.(Sarma işlemi sırasında her şerit birazcık (1 mm kadar) diğerinin üstüne gelmeli, yani hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor.) (Ayrıca külahları sararken alt kısmının delik kalmamasına dikkat etmeliyiz, muhallebi oradan akabiliyor.)

Önceden 180–200 C ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişiriyoruz ve daha sıcakken külah kalıplarından dikkatlice çıkartıyoruz. Bir tepsiye koyup soğumalarını bekliyoruz.

Biraz soğuduktan sonra külahları muhallebiyle doldurup, külahın ağız kısmına öğütülmüş ceviz serpiyoruz. Külahın yanlarına da, isteğe göre pudra şekeri serpilebilir


Yorumlar

Popüler Yayınlar