BİR İNEBOLU GELENEĞİ: BAKLA DONDURMASI



Merhaba..

Bugün de bir değişiklik yapayım dedim. Size klasik tatlı tarifi yapmayacağım. Bizim oraların çok meşhur olan bir tatlısını anlatacağım. Tarifi de anlatımın içinde olacak. Anlatacağım tatlının adı BAKLA DONDURMASI

Tatlımıza geçmeden önce size biraz İnebolu'dan bahsedeyim. Gerçekten de cennetten bir köşedir İnebolu.

İnebolu, Kastamonu iline bağlı, geleneksel yerli mimarinin birçok örneğine sahip bir Karadeniz liman şehridir. Yaklaşık 23 bin nüfusu vardır. Kayıkçılarının İstiklal Savaşı'ndaki gayret ve başarıları 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla Beyaz Şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Bizim oraların, yani İnebolu'nun mutfak kültürü zengindir. Hele ki tatlılarımız. Özellikle bayramlarda çok tatlı tüketilir. Bu tatlılardan biri de Bakla dondurması.

Bayram sofralarının tatlısıdır bakla dondurması. Normal dondurma gelmesin aklınıza hemen çünkü pek alakası yok. Şöyle yapılıyor:



Kurutulmuş iç baklalar suda ıslatılıp gece bekletilir. Ertesi gün kabukları tek tek soyulduktan sonra tamamen ezilene kadar karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başladığında şeker eklenir. İyice pişip,  ezildiğinden emin olunca bir süzgeçten geçirilir ve kaselere dökülür.

Aman süzmeye dikkat edin. Eğer süzmezseniz yerken ağzınıza parça parça bakla gelebilir. Gerçi bu baklaların da lezzeti başkadır.

Siz bakmayın bu kadar kolay anlattığıma. Yapması zorlu bir tatlıdır. Bu yüzden artık çok fazla evde yapılmıyor.

Bakla dondurması fazla bekletmeye gelen bir tatlı değil. Eğer bekletirseniz üzeri çatlamaya başlar ve eski güzel tadı kalmaz. O nedenle bayrama bir kaç gün kala yapılır.

Bakla dondurması İnebolu yöresine ait bir kültürün parçasıdır. Hemşehrilerimin bu kültürü koruyup yaşatması, gelecek nesillere taşıması çok önemlidir bence.


Yorumlar

Popüler Yayınlar