HEM SAĞLIKLI HEM HAFİF: LİMONLU LOR PEYNİRLİ KURABİYE




Merhaba..

Günün son tarifinde sizlere hafif, ağızda hemen dağılan ama çok lezzetli bir kurabiye tarif edeceğim: LİMONLU LOR KURABİYE

Önce biraz lor peynirinden bahsedeyim.

Lor, yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir süt ürünüdür. Kısa ömürlüdür. Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir. En makbülü kaşar yapımı sırasında ortaya çıkan peynir altı suyundan elde edilenidir. Çünkü kaşar yapımı sırasında haşlama sırasında peynir altı suyuna bir miktar süt yağı da geçer. Çeşitli yemeklerde, kahvaltıda ve tatlılarda kullanılır.



Loru evde yapabilirsiniz. Bunun için tencere içindeki 2 kilo süte bir çay bardağı yoğurt koyup karıştırın. Bu karışımı ocakta 5-6 dakika kaynatın. Daha sonra tencerenin altını kapatıp 1 gece bekleyin.

Ertesi sabah karışımı süzgece koyup 1 gün boyunca süzülmesini bekleyin. 3. gün lor peyniriniz hazırdır. Lora tuz eklemezseniz çabuk bozulur, bir an evvel tüketmelisiniz. Tuz eklerseniz 1 hafta dayanır. Pastörize süt kullanacaksanız kaynamasını beklemeden aynı işlemi uygulayabilirsiniz ama çiftlik sütü ise kaynamasını bekleyip 6-7 dakika kaynatmalısınız.



Kansere karşı koruyuculuğundan, kemiklerin güçlenmesine, mide rahatsızlıklarının giderilmesine kadar sayısız faydası olan lor peynirinden yeterince yararlanılmadığına dikkat çeken uzmanlar, lor peynirinin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de belirterek, sofralardan eksik edilmemesi önerisinde bulunuyorlar.

Gelelim tarifimize..



Malzemeler:

125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 su bardağı tuzsuz lor (200 ml)
2 adet yumurta
1 su bardağı dolusu toz şeker (200 ml)
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Yaklaşık 3,5 su bardağı

Hazırlanışı

Derince bir kaba 2 adet yumurta kırın. 1 su bardağı toz şeker ekleyin. Bütün malzemeleri karıştırın. Ardından 125 gr tereyağı, 1 su bardağı tuzsuz lor ve 1 adet limon kabuğu rendesini koyup, eliniz ile tekrar karıştırın. Son olarak 1 paket kabartma tozu ve azar azar yaklaşık 3,5 su bardağı un koyup, yoğurun.

Limonlu lor kurabiye hamuru yapışkan bir hamur olacaktır. Bu nedenle elinizi hafifçe yağlayıp, hamurdan parçalar alıp, yuvarlayın.

Hazırladığınız kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Elinizde yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine bolca toz şekeri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırına verin. Yaklaşık 20-25 dk kadar pişirin.

Kurabiyeler pişerken biraz genişleyebilir, bu nedenle aralıklı yerleştirin. Kurabiyelerin rengi çok değişmediğinden dolayı pişme sırasında dikkat edin.


Pişen kurabiyeyi fırından alıp, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar