ÜÇ ÇEŞİT SÜTÜN LEZZETİ BU TATLIDA




Merhaba..

Size son yılların en popüler, en çok bilinen tatlılarından birini, bütün bilinen ve bilinmeyenleriyle tanıtıp tarifini vermeye çalışacağım: TRİLEÇE

Trileçe orjinal adıyla "Tres Leches" ispanyolcada "Üç Süt" anlamına gelmektedir. 19. yüzyılda Kuzey, Orta ve Güney Amerika, Karayipler'de ortaya çıktığı bilinmektedir. İkinci dünya savaşı sırasında bir süt tozu firması Trileçe tarifini  Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve Venezuela ülkelerinde etiketlerinde kullanmıştır. Türkiye'de ise Arnavut tatlısı olarak tanınan bir tatlıdır.

Türkiye'de son yıllarda popüler olan, hatta bazı yerlerde tek noktada imal edilip onlarca pastane ve fırına satılan bu tatlı inek, keçi ve manda sütlerinden yapıldığı düşünülse de orijinalinde sütün 3 halinin kullanıldığı bilinmektedir.

Normal (taze) süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli süt, son olarak da "evapore" yani sıvısı azaltılmış süt kullanılmaktadır. Süngerimsi dokuda olan kek pişirildikten sonra süt karışımı ile şerbetlendirilir. Kek şerbetini iyice çektikten sonra üzerine karamel sos eklenir. Türk tatlılarından yapım olarak revaniye benzerken tat olarak çok daha hafif bir lezzettir.

Diğer yurtdışı versiyonlarında kekin üzerinde krema, içeriğinde vanilya ve rom bulunur. İngilizlerin Trifle ve de İtalyanların Tiramisu‘su familyasından geldiği düşünülebilir.

Türk lezzetlerinden Revaniyi andıran bu tatlının şerbet yoğunluğu sütle seyreltilmiş olup oldukça yumuşak bir başka lezzete ulaşılmıştır. Türkiye'ye ticari anlamda ilk kez 2013 yılında gelmiştir.

Gelelim tarifine:



Malzemeler:

Keki için Malzemeler
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu

Şerbeti için Malzemeler
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
400 ml. krema
2 yemek kaşığı süt tozu

Karameli için Malzemeler
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krema



Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın.

Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup karıştırın.

Karıştırdığımız malzemeleri sıvı karışıma karıştırın, yavaşça karıştırın.

Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.

Tüm şerbet malzemelerinizi bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba kaldırın.

Karamel için şekeri teflon tavaya koyup karamel oluncaya kadar pişirin, margarin ve kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın.

Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine karamel dökerek servis edin.

Tarifi izlemek için tıklayın....


Yorumlar

Popüler Yayınlar