KIŞ GÜNLERİNDE İÇİMİZİ ISITACAK LEZZET: FIRINDA TAHİN PEKMEZ.




Merhaba..

Malum; mevsim kış, havalar soğuk. Ülkemizin bir çok kenti bu yazı kaleme alındığı sırada beyaz örtü altındaydı. Elbetteki kar manzarası müthiş. Ama şu da gerçek ki üşüyoruz.

İşte bugün size, bu kış günlerinde içimizi ısıtacak bir lezzetin tarifini  vermek istiyorum. Bu lezzet, tahin ve pekmezin o muhteşem birleşmesi sonucunda ortaya çıkmış süper bir tat: FIRINDA TAHİN PEKMEZ.

Öncelikle size biraz tahin ve pekmezin faydalarından bahsetmek istiyorum:

Tahin'in faydaları
- Bilinen en önemli özelliği besleyici olması, tok tutmasıdır
- Hücre yapısının bozulmasını engeller ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Yaşlanmaya bağlı oluşan  hafıza kayıplarının önlenmesinde faydalıdır.
-  Damar hastalıklarını, damar tıkanıklığını önler.
- Kışın grip ve benzeri hastalıklar karşısında tedavi sürecinde vücuda destek olur, üşümeyi engeller, zihni açar, dinamizm kazandırır.
- Anne sütünü arıtıcı özelliği bulunmaktadır. Çocukların beyin ve zeka gelişiminde etkilidir.



Pekmezin faydaları
 - Çok iyi bir anti oksidan görevi gören pekmez, bununla birlikte kan yapıcı besinlerin başında gelmektedir.
 - Enerji vermesi ve iştah açması en belirgin özelliklerindendir.
 - Kan dolaşımını dengeleyen ve düzenleyen pekmez, rahatsızlıklarının tedavisi aşamalarında da destekleyici bir rol üstlenmektedir.
- Kış aylarında vücut direncini attırarak,mevsim geçişlerinde artan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
 - Çocukların zeka gelişimi için önerilmektedir.
 - Cilt sağlığına katkı sağlar.



Gelelim tarifimize…

Malzemeler:
1 Çay bardağı pekmez,
1 Su bardağı un,
6 Yemek kaşığı tahin,
2 Yemek kaşığı margarin,
1 Çay bardağı toz şeker,
2 Adet yumurta,
1 Paket kabartma tozu,
1 Çay bardağı ceviz içi,
2 Yemek kaşığı tereyağı



Yapılışı:
Bir tavada kısık ateş üzerinde hazırlamış olduğumuz margarini eritin. Daha sonra eriyen margarin içerisine tahin ve ardından pekmezi ilave ederek iyice bütün malzemeleri karıştırın.

Tahin pekmez kıvamını alınca ocağın altını kapatarak tavanızı bir kenara alın. Sonrasında başka bir kap alarak içerisine toz şekerimizi koyun ve üzerine yumurtalarımızı kırarak köpürünce ye kadar iyice karıştırın.

Şeker ve yumurtanın iyice karışması hazırlayacağımız fırında tahin pekmezin lezzeti için çok önemlidir. Daha sonra bu karışım içerisine un ve kabartma tozunu da ilave ederek karıştırma işlemine devam edin.

Hazırlanan bu karışımı daha önceden hazırlamış olduğumuz tahin pekmez karışımı içerisine yavaş, yavaş dökerek aynı zamanda da karıştırmayı sürdürün. Bütün bu hazırlanan malzemeler bir birleri ile iyice karıştıktan sonra, hazırlamış olduğumuz kaplarımızı  tereyağ ile iyice yağlayın. Ardından, hazırlanan karışımı güveçlerin içerisine dökün.

Daha sonra hazırlanan güveçleri önceden 180 derecede ısıtılan fırına koyarak, yaklaşık olarak 45 dakika kadar pişirin.

Ve fırında tahin pekmez servise hazırdır. Sıcak olarak servis edin.


Yorumlar

Popüler Yayınlar