ADI GARİP AMA KENDİ ENFES BİR TATLI: ŞILLIK




Merhaba..

Yine karlı ve soğuk bir kış günü beraberiz. Bugün hep beraber Peygamberler Kenti Urfa'ya gideceğiz ve Urfa'nın dünyaca ünlü ŞILLIK TATLISI nasıl yapılır onu öğreneceğiz. Ama dilerseniz önce bu adı garip ama kendi çok lezzetli tatlıyı tanıyalım..

Şanlıurfa'nın geçmişi Osmanlı dönemine uzanan meşhur "şıllık" tatlısı görüntüsü ve tadıyla yörenin vazgeçilmezleri arasında. Kente gelenler ise bu tatlının adını anmaktan çekiniyor ama tadına bakmadan geçmiyor.

Bu meşhur tatlı günümüze kadar hiç bozulmadan geldi. Ancak isminden dolayı muhafazakar bir yapıya sahip olan Şanlıurfa'da özellikle bayanlar bu meşhur tatlıyı yemek istediklerinde bir türlü ismini söyleyemiyorlar. Ya yanlarındaki erkekler siparişi veriyor ya da tatlının ismini söylemeden "o tatlıdan getirir misiniz?" diyerek sipariş veriliyor.



Malzemeler :
( 4 Kişilik)

2 su bardağı un
2 yumurta
300 gr. ceviz içi
600 gr. şeker
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı çekilmiş fıstık

Hamurun Hazırlanışı:

Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile akıcı hamur kıvamına gelinceye kadar elle çırpılır. Ocağın üstüne bir teflon tava konularak altı yakılır. Hamurların tavaya yapışmaması için tavamız  tereyağı ile yağlanır.Hazırlanan hamurdan bir kepçe alınarak tavamıza dökülür.

Bir tahta kaşık yardımıyla tavanın içindeki hamurun incecik yayılması sağlanır bir tarafı kızarıncaya kadar pişirilir ve diğer tarafı çevrilir, hamurun her iki tarafı da pişirilerek bu işlem tekrarlanır pişen yufkalar kenara alınarak hamur bitene kadar işlem devam eder.



Şerbetinin Hazırlanışı:

Bir kaşık yağ tencerede eritilir. Üç su bardağı su ilave edilerek üzerine şeker ilave edilir ve surup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır, kaynadıktan sonra ateşi kapatılırak hazır hale gelmiş olur.

Hazırlanışı:

Ceviz içi dövülerek bir kab içerisine alınır az miktarda içerisine toz şeker eklenerek karıştırılır. önceden hazırladığımız yufkalarımız sayısına göre ikiye ayrılır.

Orta boy bir tepsiye hamurun yarısı üst üste yan yana serilerek tepside boş yer kalmayacak şekilde dizilir ve üzerine hazırlanan şekerli ceviz serpiştirilir. Sonra kalan yufkalarımızda aynı şekilde üst üste serilir.

İşlem bittikten sonra dikkatlice dilimlenir ve hazırladığımız şerbetimiz sıcak olarak üzerinde gezdirilerek dökülür. 5 – 10 dk bekletildikten sonra servise hazır hale gelmiş olacaktır.>

Arzuya göre tatlının üzerine kaymak koyabilirsiniz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar