LOKMANIN KASTAMONU VERSİYONU: CIRIK TATLISI
Merhaba..
Size yine memleketimden bir tatlıyı anlatmak istiyorum. Aslında kolay ve çok bilinen, hatta nerdeyse bilmeyenin, tanımayanın olmadığı bir tatlı bu. Tatlının bilinen adı lokma. Ama biz lokmanın Kastamonu versiyonu olan CIRIK tatlısından bahsedeceğiz.
Cırık, Şenpazar ile Devrekâni köylerinde yaygın olarak yapılan bir tatlı. Dilerseniz biraz format dışına çıkalım ve bu tatlıyı anlatmak için önce tarifinden bahsedelim.
Bu tatlı için malzemeler şöyle;
5 Su bardağı un
1 Tatlı kaşığı tuz
Yaş maya
Ilık su
5 Su bardağı toz şeker
1 dilim limon
Bol miktarda sıvı yağ
Tatlımızı yapmak için, mayalanmış hamur biraz su katılarak cıvık hale getirilir. Ufak parçalar halinde kızgın yağa atılır. Ya da avuca alınan hamur sıkılarak baş-işaret parmağı arasından çıkan hamur yağa batırılmış kaşıkla alınarak yağa bırakılır. Pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızgın yağdan çıkan cırık, soğuk şerbete alınır. Hazırlanan hamura yumurta da kırılabilir.
Lokma tatlısının Kastamonu versiyonu olan Cırık, genellikle düğün, davet, mevlit gibi etkinliklerde davetlilere dağıtılmaktadır. Bu tatlının Osmanlı Saray Mutfağı kökenli olduğu bilinmektedir.
Özellikle Osmanlı padişahlarının emriyle düzenlenen şenlik ve kutlamalarda, sünnet, davet, şölen ve bir takım etkinliklerde lokma döktürüldüğü ve halka ücretsiz dağıtıldığı bilinmektedir.
İzmir lokmasından farkı çifte kızartılmış olarak hazırlanması, beziryağıyla yapılması ve normale göre biraz daha sert olmasıdır. Kızartılırken çıkardığı 'Cırk Cırk' sesi dolasıyla Kastamonulular tarafından Cırık Tatlısı olarak adlandırıldığı zannedilmektedir.
Saray Mutfağı aşçılarının büyük kısmının Kastamonulu olduğu düşünüldüğünde, bu tatlının Osmanlı sarayına Kastamonulu aşçılar tarafından cırık tatlısı adıyla götürüldüğü, zaman içerisinde lokmalık tatlı ve daha sonraları lokma tatlısı adıyla yaygınlaştığı düşünülmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder