ÇİKOLATA İLE SÜTLACIN MÜTHİŞ BULUŞMASI: ÇİKOLATALI SÜTLAÇ






Merhaba !

Sütlaç sever misiniz?  Bu sorumu okuyan 10 kişiden 9'unun "evet" dediğini duyar gibiyim. Sütlaç sevilmez mi hiç? Hele ki; tarihi yüzyıllarca öncesine dayanan sütlaç çikolata ile birleşince tadına doyum olmaz.

Size bu birleşimden oluşan güzel bir tatlıyı, 'ÇİKOLATALI SÜTLAÇ'ı tarif edeceğim birazdan. Ama önce sütlaç ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum:



Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde, en yaygın yapılan ve tanınanı sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de genelde kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin çok sert olmamak kaydıyla tek tek ağıza gelebilecek şekilde olmasıdır.

Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin mutfağında bulunan sütlaç özellikle İskandinavya ülkelerinde tarçın sosu veya kavrulmuş badem şekerleme kronatları ile garnitür edilerek sadece yılbaşında servis edilmektedir.

Ve gelelim tatlımızın tarifine:

Malzemeleri

Yarım su bardağı kadar pirinç
1 litre süt
1 tatlı kaşığı nişasta
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket 50 gramlık sade veya bitter çikolata



Hazırlanışı:

Pirincimizi yıkayıp 1 su bardağı suyla kaynamaya bırakalım. Kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak kaynatırsak az suyla kolayca pirinçlerimiz açılmış olur. Su çekildikten sonra 1 litre sütten 1 çay bardağı ayırıp gerisini tamamen tencereye boşaltalım. orta dereceli ateşte pirinçler iyice açılıp yumuşayana kadar kaynatalım.

Daha sonra şekeri ilave edip kısık ateşte 5 dakika  daha kaynatalım. Ayırdığımız sütü ve nişastayı iyice karıştıralım. Ocaktan almadan evvel süt nişasta karışımımızı sütlacı sürekli karıştırarak tencereye dökelim. bi kaç dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.

Çikolatamızı ister tüm ister parçalar halinde olarak sütlaca ekleyelim ve sütlacın ısısyla karıştırarak erimesini sağlayalım. Çikolata eridikçe  sütlacımızın rengi değişecektir. Ilık bir kıvamdayken kaselere koyalım ve soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi ilave edip servis edebiliriz.

Afiyet olsun.




Yorumlar

Popüler Yayınlar