ŞEKLİ DE GÜZEL KENDİ DE: ÜÇGEN KEK (İNGİLİZ KEKİ)




Merhaba...Bugün size şekli de tadı da çok güzel bir kekin tarifini yapacağım. Bu kekin iki adı var. İlk adını şeklinden almış; Üçgen kek. Ancak bu keke İngiliz Keki de diyorlar.

İngilizleri çoğunuz bilir. 5 çayları meşhurdur. İşte bu  ve bunun gibi kekler de 5 çaylarının vazgeçilmezidir. İşte buradan hareketle size İngilizler'in 5 çayı geleneğinden bahsetmek istiyorum:

5 çayı geleneğinin doğuşu İngiltere’de Kraliçe Victoria dönemine rastlar. 1800’lü yıllarda İngiltere’de kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yenirmiş. Zamanla akşam yemeği önem kazanarak daha geç saatlerde ve daha ağır bir öğün olarak yenmeye başlamış.



Bir rivayete göre 7. Bedford düşesi Anna, kahvaltı ile akşam yemekleri arasındaki saatlerin uzaması ile birlikte diyabeti olduğundan ötürü ikindi saatlerinde iyice bitkin düşüyor, zaman zaman bayılıyormuş. İşte bu yüzden saat 5 civarında odasına bir bardak çay ve atıştırmalık yiyecekler söylüyormuş.

Bu alışkanlığından gittikçe daha fazla zevk almaya başlayan Anna, zamanla arkadaşlarını da odasına çağırarak bu etkinliği bir davete dönüştürmeye başlamış.



Bu davetler Kral Edward’ın da hoşuna gitmiş olacak ki bir süre sonra o da çay partileri düzenlemeye başlamış. Sarayda doğan bu davetler önce tüm İngiltere’ye, ardından da tüm dünyaya yayılmış.

Bu bilgiden sonra geçelim tarifimize..


Malzemeler:

4 adet yumurta (oda sıcaklığında olsun  )
1,5 su bardağı  toz şeker
2 su bardağı ve fazladan 1 tepeleme çorba kaşığı un  un ( yumurtanın büyüklüğüne göre unun ölçüsü biraz degişebilir )
1 çay  bardağı  süt
 1 çay bardağı  sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin

Sosu icin
1,5 çay  bardağı toz seker
2 Çorba kaşığı kakao
2 su bardağı  süt
50- 55 gr bitter çikolata

Üzerini süslemek icin :
Yeteri kadar hindistan cevizi ( 1 su bardağı )

                         

Yapılışı:

Şekeri ve yumurtayı çırpma teli veya mikserle 5 dakika çırpın. Sıvıyağ,süt,şekerli vanilin ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırın. Unu  ilave edin ve iyice karıştırın ve  büyük boy dikdörtgen borcama  dökün,

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20- 25 Dakika arası pişirin ve soğumaya bırakın.

Sosu için süt,toz şeker ve kakaoyu karıştırarak ocağa alın, kaynamaya başladıktan sonra üzerine bitter çikolata ilave edip çikolata eriyene kadar karıştırın ve ocaktan alın.

Keki eşit 15 kare parça olacak şekilde daha sonra 30 parça üçgen olacak şekilde kesin.Üçgen keklerin sadece kenarını çikolata sosunu bulayın, daha sonra çikolata sosu olan kısımları hindistan cevizine bulayıp servis tabağına alıp, servis yapın.

Afiyet olsun.


Yorumlar

Popüler Yayınlar