KAYISININ GÖRÜNTÜ VE LEZZETİ BU KURABİYEDE




Merhaba..

Bugün size, ülkemizin üretim ve ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğu bir meyve ile ilgili bir tarif hazırladım. Bazılarımız anladı hangi meyve olduğunu. Anlamayanlara bir ipucu daha vereyim; Malatya denilince akla ilk gelen ürün o.

Evet evet; Kayısı.

Bugün sizlere, lezzetinin yanı sıra görüntüsü de kayısıyı andıran harika bir kurabiye tarif edeceğim: KAYISI KURABİYE.

Ama önce kayısıdan bahsedeyim sizlere..

Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır.

Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin yapıldığı Türkiye'de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır.



Bu bölgeler; Malatya, Baskil (Elâzığ), Erzincan bölgesi, Kars, Iğdır bölgesi, Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.

Malatya kayısısı, Türk ekonomisinin önemli ihracat kalemlerinden biridir.

Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kanda ki toksinlerin atılımını sağlar. Akciğer ve cilt kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir. Raşitizm gibi gelişme bozukluğu rahatsızlıklarını engeller, gelişme çağında ki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Kompostosu  idrarı söktürür ve kabızlığı giderir. Cildi nemlendirir ve besler.

Ve gelelim tarifine..



Malzemeler:

250 g un
150 g bitkisel margarin
100 g pudra şekeri
1 adet yumurta
1 paket vanilya
5 g limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu

Süsleme için
50 g kayısı marmeladı
50 g toz şeker
1 g kırmızı gıda boyası
1 g yeşil gıda boyası
1 g sarı gıda boyası



Yapılışı:

Fırını, 160 dereceye ayarlayınız. Tezgâhın üzerine un ve pudra şekeri eleyiniz. Elenmiş un ve pudra şekerinin ortası açınız.  Unun ortasına limon kabuğu, vanilya, karbonat ve yumurta ekleyiniz. Bitkisel margarini, tezgâh üzerinde pürüzsüz hâle gelinceye kadar eziniz.  Yağ ile bütün malzemeleri karıştırıp unun ortasına koyunuz. Fazla yoğurmadan hamuru toparlayınız.

Streçle sarılan hamuru 1 saat buzdolabında soğutunuz.  Hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayınız.  Yuvarlanan hamurları tepsiye aralıklı olarak diziniz. Hamuru, önceden ısıtılmış fırında pişiriniz. Bisküvileri, fırından alarak soğutunuz. Bisküvilerin arasına marmelat sürüp iki bisküviyi yapıştırarak birleştiriniz.  Sarı, kırmızı ve yeşil gıda boyalarını, ayrı kaplarda sulandırınız .



Bisküvileri, kayısı rengi verecek şekilde gıda boyalarına batırınız. Bisküvileri, toz şekere bulayarak servise hazırlayınız. Yeşil, küçük yaprakların sapını, bisküvilerin arasına girecek şekilde yerleştirerek servis tabağına alınız.



Yorumlar

Popüler Yayınlar