BU TATLININ HİKAYESİ ÇOK İLGİNÇ
Merhaba...,
Bugün size tarihi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanan ve ilginç bir hikayeye sahip olan bir Avusturya tatlısının tarifini vermek istiyorum. Adı: SACHER TORTE
Tarife geçmeden önce hikayesini anlatayım size:
Yıl 1832. Avusturyalı Prens Wenzel von Metternich bir davet
veriyor ve mutfağında çalışanlardan, çok güzel ve değişik bir pasta yapmalarını
ve kesinlikle onu mahcup etmemelerini istiyor. Aşçıbaşının hasta olması, bu
ziyafete hazırlanan mutfaktakileri yeteri kadar tedirgin etmişken, ekstradan
gelen bu istek karşısında ne yapacaklarını şaşırıyorlar.
Henüz bu mutfaktaki
öğrenciliğinin 2. yılını bile doldurmamış olan genç aşçı adayı Franz
Sacher, prensin misafirlerine öyle bir
pasta hazırlıyor ki bu pasta o gün misafirleri, o günden sonra da tüm dünyayı
etkiliyor. Sachertorte’nin gerçek tarifinin halen kimseyle paylaşılmadığı,
gizli tutulduğu biliniyor, ancak 1980 yılında Franz Sacher’in bir kuzeni ile
evli olan Carla Sacher’in torununa pastanın orijinaline en yakın tarifi
verdiği söylenmektedir.
Carla Sacher’in el yazısıyla verdiği tarifte bir miktar
kakao kullanılıyor ama orijinal pastada kakao yoktur.
Malzemeleri:
6 adet yumurta
1 bardaktan iki parmak eksik toz şeker
1 su bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
160 gr bitter çikolata (%70 kakaolu)
1.5 su bardağı un
Kayısı Marmelatı İçin:
2 su bardağı gün kurusu kuru kayısı
Yarım su bardağı toz şeker
Üst Ganajı İçin:
1 paket krema
1 paket bitter çikolata (80 gr)
1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Yumurtaların sarısı ile beyazını iki ayrı kaba ayırın. Beyazının üstüne şekeri ekleyip kabarana kadar iyice çırpın.
Pudra şekerini ve tereyağını ayrı bir kapta çırpıp üstüne benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ilave edip tekrar çırpın. Yumurtanın sarılarını da ilave ederek çırpmaya devam edin.
Yumurtanın beyazını yavaş yavaş karışımın üstüne ekleyip sönmemesi için aynı yöne karıştırın. Homojen bir karışım elde edince 24 cm çapındaki kelepçeli kabınıza koyup önceden ısıtılmış fırında 10 dk kadar fırının kapağını tam kapatmadan pişirin.
Sonradan kapatarak pişirmeye devam edin. O sırada biraz su, şeker ve kayısıları iyice yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra blendırdan geçirip püre haline getirin.
Ganaj için kremayı sos tenceresine koyun ve orta ateşte ılıtın. Kaynamadan ocaktan alın ve çikolatanızı içine kırıp tereyağını ekleyerek karıştırın. Çikolatalar eriyince dinlenmeye bırakın.
Kekiniz piştikten sonra yanlamasına ortadan keserek iki ayrı kek haline getirin. Kekin arasına marmeladı sürün ve diğer keki üstüne oturtun.
Son olarak her yerine gelecek şekilde çikolatalı ganajı üstüne dökün ve buzdolabına kaldırın. Soğuk servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder