BAKLAVANIN FARKLI BİR VERSİYONU: "AYVALI BAKLAVA"




Merhaba !
Size günün son tarifinde çok bilinen bir tatlının çok da bilinmeyen bir versiyonunu tarif etmek istiyorum: AYVALI BAKLAVA

Az önce de belirttiğim gibi, ayvalı baklava alışılagelmiş baklavalardan farklı bir tat ve değişiklik arayan lezzet düşkünleri için birebir.



Tarife geçmeden önce birazcık baklavadan bahsetmek istiyorum size:

Baklava, Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.

AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.

Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsa da bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini almıştır.

Ve geçelim tarifimize:



Malzemeler:

6 adet ayva
2 su bardağı toz şeker
3 adet karanfil tanesi
20 adet hazır baklava yufkası
250 gr tere yağı
Şerbet için;
6 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker

Arzu ederseniz eğer üzerine ceviz koyabilirsiniz.

Hazırlanışı:

Şerbeti için;
Şekerle suyu tencerede karıştırın.
Şeker kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra ocağı kapatıp, soğumaya bırakın.
Ayvaları soyup rendeleyin.
Dövülmüş karanfil ve 2 su bardağı toz şeker şeker ekleyip, çok kısık ateşte 20 dakika arada bir karıştırarak pişirin.
Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Baklava için;
Baklava tepsisine eritilmiş tere yağını fırça yardımıyla sürün.
On adet baklava yufkasının aralarına tere yağı sürerek üst üste yerleştirin.
Onuncu yufkanın üzerine soğumuş ayva püresini her tarafına gelecek şekilde yayarak dağıtın.
Kalan on adet baklava yufkasının aralarına tere yağı sürerek ayva püresinin üzerine yerleştirin.
Kalan yağı tavada kızdırıp baklavanın üzerinde gezdirin.
180 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
Baklavayı fırından çıkartıp soğumuş şurubu gezdirin.
Bir saat beklettikten sonra servis yapın.






Yorumlar

Popüler Yayınlar