TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ: EKMEK KADAYIFI




Merhaba..

Aşırı yoğunluktan size 2 gündür tarif paylaşamıyordum. Eksikliğini hissediyor insan gerçekten de alıştığı şeylerin.

Bugünkü tarifimiz neredeyse hepimizin severek tükettiği bir tatlı. Afyon yöresine ait olduğu biliniyor: EKMEK KADAYIFI..Hem de kaymaklısından..

Zaten 2 gün beklettim sizleri. O yüzden gevezelik yapmadan hemen tarife geçiyorum..Tarifimiz 10 kişilik olacak..Ocakta 10 dakika, kısık ateşte ise 30 dakika pişecek şekilde veriyorum tarifi. Kendinizi ona göre ayarlayın lütfen.



Malzemeler:

Ekmek kadayıfı için: 

10 gram yaş maya
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
3 su bardağı un

Ekmek kadayıfını ıslatmak için 
1 su bardağı pekmez
3 su bardağı ılık su
Şerbeti için:

Limon (yarım adet),
Şeker (1 kg),
Su (8-10 su bardağı, 1.5-2 litre)

Üzeri için
Kaymak (1 paket)
Fıstık İçi (200 gram)



Yapılışı:

Önce kadayıfımızı hazırlayalım. Bunun için derin bir kabın içine sütü koyup ve mayayı eritin. Maya eridikten sonra tereyağını, şekeri,yumurtayı unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamuru yuvarlak alüminyum bir tepsiye göre yaklaşık 30 santim kadar merdane yardımlı ile açın. Açmış olduğunuz hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin ve hamur tepsi içerisinde de yaklaşık 30 dakika daha dinlemeye bırakın. Daha önce ısıtılmış 180 derecelik fırında 1 saat boyunca alt üstü pişene kadar fırında çıkarmayın. Ekmek kadayıfı piştikten sonra daha lezzetli ve güzel olması için 1 gün dinlenmesi gerekir. Bir gün sonra ekmek kadayıfını daha geniş bir tepsiye alın. Su ile pekmezi bir güzel eritin ve ekmek kadayıfı eşit bir şekilde karışımı dökerek ıslattın. Kuru olan ekmek kadayıfının ıslanması ve kabarması  için 1 saat kadar dinlendirmeye bırakın.



Daha sonra şerbetine geçelim. Bir teflon tavaya 1 su bardağı şekeri atın. Koku vermesi için üzerine dilimlenmiş yarım limonu kabuklu olarak atın (limon suyunu sıkarak da kullanabilirsiniz). Şekeri, kahverengi olana kadar, yanmamasına da özen göstererek kısık ateşte limon ile karıştırın.

Bir tencereye 8-10 su bardağı su koyun ve içine 1 kg şekeri atın. Tencerede orta ateşte kaynatın. Bu sırada teflon tavadaki limon ve şekeri karıştırmaya devam edin. Karışım kahverengi bir renk alıp koyulaşınca, ocakta tencerede kaynamakta olan su ve şeker karışımının içine boşaltın. Tüm karışımı birkaç kez birlikte karıştırın. Böylece şerbetiniz hazır olacak.

Hazırladığımız ekmek kadayıfını bir tepsiye koyun (tepsinin kadayıftan büyük olmasına dikkat edin).

Hazırladığınız şerbeti kepçe ile ekmek kadayıfının üzerine yavaş yavaş boşaltın ve tepsiyi kısık ateşte ocağın üzerine alın. Kısık ateşte, tepsideki şerbet kaynadıkça, tepsinin kenarındaki şerbeti kepçe ile alıp kadayıfın üzerine sürekli dökün. Pişinceye kadar bu işleme devam edin ki kadayıfın altı yanmasın.

Yaklaşık 30 dakika pişirme işlemi sırasında kadayıfın kabardığını göreceksiniz. Pişirme işlemi bitince kadayıfın soğumasını bekleyin ve dilimleyerek servis tabaklarına alın. Yanlarına kaymak ve dövülmüş badem (tericihinize göre ceviz, fıstık) çileyerek servis yapabilirsiniz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar