VANİLYANIN LEZZETİYLE BÜTÜNLEŞEN TAD: VANİLYALI AY KURABİYESİ




Merhaba..Bu tarifimiz yine bir kurabiye çeşidiyle ilgili. VANİLYALI AY KURABİYESİ tarif edeceğim sizlere.

Tarife geçmeden önce biraz vanilya hakkında bilgi vereyim.

Vanilya, birçok tropikal ülkede yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türüdür.  Vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antillerdir. Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15–20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür.



Vanilya 3 şekilde kullanılabilir. Çubuk vanilyayı bütün olarak, öğütülmüş olarak veya Vanilya Özü olarak kullanabilirisiniz.

Vanilyanın belki de en fazla sevildiği alan dondurma ve sütlü tatlılardır. Ancak genel olarak tüm tatlılarda, hamur işlerinde, kahve, çikolata ve pek çok diğer gıda ürünün tadını ve aromasını zenginleştirir. Ayrıca kozmetik sektörü de vanilyanın yoğun kullanıldığı alanlardan biridir.

Vanilyayı sadecetat veren bir ürün olarak düşünmeyin. Vanilyanın faydaları saymakla bitmiyor.Vanilya, solunum yollarını açar ve öksürüğü kesmeye yardımcıdır. Solunum yolları rahatsızlıklarında astım, alerji ve soğuk algınlığından korumaya yardımcıdır. Vanilya özü, mide bulantısında etkilidir. Mide bulantısında vanilya koklamak ve bir miktar ağızda tutmak yararlıdır.



Vanilya depresyona yardımcıdır ve sinirleri rahatlatır. Stres için koklanması tavsiye edilir. Ayrıca, hazmı kolaylaştırır ve bağırsaklar için de faydalıdır. Hazım ve mide için vanilya özünden yapılan çay içilebilir.

Vanilya adet düzensizliği yaşayan kadınlarda adet dönemini dengeye sokar. Ateş düşürür. Sinir sistemini uyarır. Sinir sisteminin uyarılmasıyla, daha enerjik ve canlı hissedersiniz.



Malzemeler:

225 g tereyağı
115 g un
175 g badem unu
1 çay kaşığı vanilya veya 5 ml vanilya esansı
 ¼ çay kaşığı tuz
 115 g toz şeker



Yapılışı:
Fırını, 160 dereceye ayarlayınız. Çırpıcı (mikser) ile tereyağını (oda sıcaklığında), şekeri hafif ve kabarık krema hâline getiriniz.  Karışıma toz badem, vanilya, tuz ve un ilave edilerek 1-2 dakika karıştırınız. Çok fazla karıştırmamaya dikkat ediniz.

Hamuru 30 dakika buzdolabında soğutunuz. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırınız.  Parçalara 5 cm uzunluğunda parmak şeklini veriniz ve iki ucu içe doğru kıvırarak ay şeklini veriniz.

Şekil verilen vanilyalı ay kurabiyelerini tepsiye aralıklı olarak diziniz. Kurabiyeleri, 20 dakika kadar pişirdikten sonra fırından alarak tepsilerde dinlendiriniz. Üzerlerine bolca pudra şekeri serpiniz.

Süsleme için ;  İsteğe göre bitter veya sütlü çikolata benmari usulü eritilir. Soğumaya başlayan çikolataya, dinlenen kurabiyelerin yarısı batırılır. Çikolataya batırılmış kısmına file badem serpilerek süslenebilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar