KADAYIFIN LEZZETİ BU TATLIDA




Merhaba..
Bu tarifimizde çok gündemde olmayan ama çok lezzetli bir tatlıya yer vereceğiz. : TELLİ BABA TATLISI

Adı aslında çok tanıdık ama aklınıza gelen o ilk ismin, yani Sarıyer'deki türbenin bu tatlıyla pek alakası yok. Muhtemelen içindeki tel kadayıftan dolayı bu adı alıyor. Madem adı geçti, çok kısa da Telli Baba'ya yer verelim. Maksat hoşça vakit geçirmek...

Telli Baba, Kadirî tarikatı şeyhlerinden bir velidir.Türbesi İstanbul Rumelikavağı'ndadır.

Üsküdar'da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz'da Yuşa, Beşiktaş'ta Yahya Efendi ile birlikte boğazın dört bekçisinden biri olduğuna inanılır. Bir rivayete göre asıl adı "İmam Abdullah Efendi" olan Telli Baba, Fatih Sultan Mehmet devrinde orduda tabur imamı iken şehit olmuş.

Tam olarak kime ait olduğu belli olmayıp, hakkında çeşitli rivayetler olan türbeyi evlenmek isteyen kişiler ve bir dilekleri olanlar sıklıkla ziyaret etmektedir. Yaklaşık bir asır önce hastalıklı bir genç kızın onu rüyasında görmesiyle birlikte mezarı ortaya çıkarılmış. O günden sonra iyileşen genç kızın peşinden birçok insan bu türbeyi ziyaret etmektedir.



Malzemeler:

125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 adet yumurta

İçi İçin:
250 gr. tel kadayıf
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ceviz içi tarçın

Şerbeti İçin: 
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
 ½  limon suyu



Yapılışı 
Margarin eritilip soğutulur. Yoğurma kabına margarin, yoğurt, sıvı yağ, sirke, kabartma tozu, ve yumurta alınır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15-20 dk. dinlendirilir.

Kadayıf bir kaba alınarak didiklenir. Dövülmüş ceviz ve toz şeker eklenip karıştırılır. Tarçın eklenir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça kopartılır. Çay tabağı büyüklüğünde açılır. İçine hazırlanan harçtan yerleştirilip kapatılır ve yuvarlak bir şekil verilir, yağlanmış tepsiye dizilir. Hamur bitinceye kadar işleme devam edilir. Üzerlerine yumurta akı sürülüp bir miktar kadayıf dökülür.

İsteğe göre birer adet fındık yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 °C fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Bir tencereye şeker ve su alınır. 10 dk. kadar kaynatılıp limon suyu eklenir ve ılımaya bırakılır. Fırından alınan tatlılar ılık hale gelince, ılık şerbet üzerine gezdirilir. Şerbetini çekince soğuk olarak servis yapılır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar