KENDİ NUTELLAMIZI KENDİMİZ YAPALIM



Merhaba..

Gündemi yakından takip edenler bilir. İtalyan gıda devi Ferrero'nun ürettiği ve dünya çapında bir üne sahip olan çikolata-fındık ezmesi Nutella'nın başı dertte.

Basında çıkan haberlere göre,  Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) son raporunda, Nutella içerisinde bulunan palmiye yağı, diğer yağ çeşitlerine göre daha kanserojen bir madde olarak tanımlandı. EFSA'nın bu raporu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) palmiye yağı hakkında görüşlerini de destekliyor.

Rapor sonrası Nutella hisseleri yüzde 3 düşerken, üretici firma Ferrero bu krizin ardından bir televizyon reklamı yayınladı. Reklamda palmiye yağının tehlike yaratmayacak şekilde kullanıldığına ve bu yağ olmadan aynı yayılmanın elde edilemeyeceğine vurgu yapıldı.



Peki palmiye yağı zararlı mı? Hadi buna da bakalım:

2016 yılının Mayıs ayında yayınlanan detaylı EFSA raporuna göre, 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda rafine edilen palmiye yağı, diğer tüm bitkisel yağlardan daha tehlikeli kabul ediliyor. Palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.

İşte durum bu kadar ciddi. Durum ciddi olunca biz de kendi çikolata fındık ezmemizi kendimiz yapalım dedik ve sizler için güzel bir tarif hazırladık.



Malzemeler:

4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker (300 gr),
1 paket vanilya (10 gr),
4 veya 5 yemek kaşığı kakao,
1 su bardağı un haline gelmiş fındık içi (eğer istemezseniz katmayabilirsiniz),
3 yemek kaşığı süt tozu,
2 su bardağı un (280 gr).
300 gr tereyağı



Yapılışı:
Kısık ateşte tereyağını yakmadan eritip kaynatalım.Bir kaba yumurtaları ve toz şekeri koyup mikser ile köpük köpük olana kadar çırpalım. (krem şanti kıvamını alması için).

Üzerine vanilyayı, kakaoyu, süt tozunu ilave edip karıştıralım. Sonra azar azar unu ilave edelim ve karıştıralım. (kek hamuru kıvamında olacak).

 Daha sonra kaynamakta olan yağımızı  sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edelim. (yağı birden kesinlikle dökmüyoruz kıvamını bozuyor).

Son olarak fındık içini ilave edip karıştıralım. Ev Yapımı Nutellamızı cam kavanoza koyalım. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldıralım ve istediğimiz zaman servis yapalım.



Yorumlar

Popüler Yayınlar