EV YAPIMI ÇEKİRDEKLİ GALETA

Merhaba…

Bu günkü tarifimiz çayın yanında kıtır kıtır yemeye doyamadığımız lezzetlerden ev yapımı galeta. Galeta en çabuk ulaşılabilen fırınlarda, marketlerde rahatça bulabileceğimiz bir atıştırmalık. 

Oldukça farklı çeşitleri olan galeta, çoğu zaman da diyet yaparken ilk tercihlerden biri. Sizinle paylaştığım çekirdekli galeta tarifi ise bu çeşitlerden biri ve oldukça da lezzetli.

Çekirdekli galetayı yaptığınızda bir ay kadar saklayabilirsiniz. Yani bu tarifte uzun süre dayanan hamur işi çeşitlerinden biri. Ağzını sıkıca kapatın ve hava almasını engelleyin ki uzun süre kalsın.


Malzemeler:

100 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ya da margarin
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı su
1 paket instant maya ya da yarın paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ay çekirdeği içi
4 – 4,5 su bardağı un

Hazırlanışı:

Önce sütü eli yakmayacak kadar ılıtın. Hamuru yoğuracağınız kaba süt, su, tereyağı, toz şeker ve tuzu alın. Şeker ve tuz eriyinceye kadar iyice karıştırın.

Sonra içine yavaş yavaş unu ilave edin ve üzerine instant mayayı ekleyerek elinizle yoğurun. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur olsun.

En son iç ay çekirdeğini içine ilave edip karıştırın. İyice karışınca kabın üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalanıp iki katına çıkınca elinizle mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Sonra tezgâhın üzerine alıp elinizle yuvarlayarak ince bir oklava gibi şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış bir tepsiye şekil verdiğiniz galetaları alın.

Biraz mayalanmaları için 10-15 dakika bekletin. Bir bıçakla bekleyen galetaları 2 -2,5 santim kalınlığında kesin.

Fırını en yüksek derecede ısıtın. Sonra 140- 150 dereceye düşürün ve hazırladığınız galetaları fırına verin. Yaklaşık 40- 45 dakika kızartıp galetalar yeterince kıtırlaşınca fırından çıkarın. Soğutup istediğiniz zaman servis edin.

Afiyet olsun J 

Yorumlar

Popüler Yayınlar