EV YAPIMI ÇEKİRDEKLİ GALETA
Merhaba…
Bu günkü tarifimiz çayın yanında kıtır kıtır yemeye
doyamadığımız lezzetlerden ev yapımı galeta. Galeta en çabuk ulaşılabilen fırınlarda, marketlerde rahatça
bulabileceğimiz bir atıştırmalık.
Oldukça farklı çeşitleri olan galeta, çoğu
zaman da diyet yaparken ilk tercihlerden biri. Sizinle paylaştığım çekirdekli
galeta tarifi ise bu çeşitlerden biri ve oldukça da lezzetli.
Çekirdekli galetayı yaptığınızda bir ay kadar
saklayabilirsiniz. Yani bu tarifte uzun süre dayanan hamur işi çeşitlerinden biri.
Ağzını sıkıca kapatın ve hava almasını engelleyin ki uzun süre kalsın.
Malzemeler:
100 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ya da margarin
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı su
1 paket instant maya ya da yarın paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ay çekirdeği içi
4 – 4,5 su bardağı un
Hazırlanışı:
Önce sütü eli yakmayacak kadar ılıtın. Hamuru yoğuracağınız kaba süt, su, tereyağı, toz şeker ve tuzu alın. Şeker ve tuz eriyinceye kadar iyice karıştırın.
Sonra içine yavaş yavaş unu ilave edin ve üzerine instant
mayayı ekleyerek elinizle yoğurun. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak ama yumuşak
bir hamur olsun.
En son iç ay çekirdeğini içine ilave edip karıştırın. İyice
karışınca kabın üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.
Hamur mayalanıp iki katına çıkınca elinizle mandalina
büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Sonra tezgâhın üzerine alıp elinizle
yuvarlayarak ince bir oklava gibi şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş ya da
yağlanmış bir tepsiye şekil verdiğiniz galetaları alın.
Biraz mayalanmaları için 10-15 dakika bekletin. Bir bıçakla
bekleyen galetaları 2 -2,5 santim kalınlığında kesin.
Fırını en yüksek derecede ısıtın. Sonra 140- 150 dereceye
düşürün ve hazırladığınız galetaları fırına verin. Yaklaşık 40- 45 dakika
kızartıp galetalar yeterince kıtırlaşınca fırından çıkarın. Soğutup istediğiniz
zaman servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder