FRANSIZ KLASİĞİ POTS DE CREME! BUYRUN MADAME ...
Merhaba !..
Bugün sizinle tam bir Fransız klasiği olan Pots De Creme
tarifini paylaşmak istiyorum. Pots de creme denilen olağanüstü güzel ve çok
ünlü Fransız tatlısı. Bu denli güzel olmasına karşın Türkiye'de neredeyse hiç
tanınmıyor.
Bu muhteşem Fransız tarifini yapmak çok zor diye
düşünebilirsiniz ama bu tarif aslında basitliği karşısında şaşıracağınız bir
tarif. Kolaylığı sizi çabucak şaşkınlığa uğratıyorsa lezzeti karşısında şoka
uğrayacaksınız. Misafirlerinizi ya da ailenizi mutfak becerilerinizle etkilemek
istiyorsanız bu akşam mutlaka bu tarifi denemelisiniz.
Yalnız, her ne kadar ünlü bir Fransız tatlısı olsa da, işin
enteresan tarafı, yapılış tekniğinin temelinde bir İngiliz icadının bulunması: Custard
cream, ortaçağda icat edilmiş olan, süt-krema ve yumurtanın ısıtılmak suretiyle
kalınlaştırılması yoluyla elde edilen mükemmel bir sos. Bu sos akışkan haliyle
elmalı pay gibi sıcak yenilen tatlıların üzerine yine sıcak döküldüğü gibi, fırında
ikinci bir pişirme suretiyle quiche, pots de creme, krem karamel, krem
brüle vb. gibi tabakların da temelini oluşturuyor. Eğer dondurursanız,
vanilyalı dondurma oluyor.
Fransızcada "custard" kelimesi olmadığından, bunun yerine basitçe
"krem" sözcüğünü kullanıyorlar. Sos halindeki "custard"a
ise Fransızcada "krem anglez" yani "İngiliz kreması"
deniyor. Krem anglez yerine bazen bu sos için basitçe "vanilya sos"
da deniyor, zira süt-yumurta karışımının içine taze vanilya çubuğu
koymak işin temel kuralı. Bu İngiliz buluşu o denli önemli ki, dünyanın çok
farklı yerlerinde "custard"dan türetilmiş tatlılar yapılıyor. Örneğin
keşkül tatlımız bile bunlardan bir tanesi.
Petit pots de creme son derece lüks bir tatlı, krem anglezin fırında, ben-mari içinde pişirilerek sertleşmesini sağlamak suretiyle yapılıyor. İsim, "çömlek kapta krema" anlamına geliyor ve bu krema tasları özel yapılıyor. Bazen çift kulplu, bazen tek kulplu bu özel porselen tasların genelde birer de kapağı oluyor. Ayrıca bizim Türk kahvesi fincanlarından birazcık daha fazla hacimli bu küçük kaplar, son derece yağlı bu tatlıdan az miktarda alabiliyor. Zaten o nedenle de küçük boyutlarda yapılıp "küçük tas" ismiyle satılıyor.
Pots de creme, son derece esnek özellikli bir tatlı: İçine eritilmiş çikolata,
toz halde espresso kahvesi, taze nane, tarçın, Earl Grey çayı, badem,
antepfıstığı gibi çok farklı malzemeler eklemek suretiyle inanılmaz çeşitli
tatlılar elde edebiliyorsunuz.
Malzemeler:
2+1/2 bardak (su bardağı) taze krema
2/3 bardak süt
1/2 bardak artı 1 çorba kaşığı toz şeker
1 doğal vanilya çubuğu, bıçakla uzunlamasına ortadan
kesilmiş
6 iri yumurtanın sarısı ( yumurtalar küçük ise 8 tane
yumurta sarısı )
Farklı lezzetler vermek için:
Çikolatalı (160 gr. bitter çikolata)
Tarçınlı (9 çubuk tarçın)
Naneli (Bir avuç taze nane yaprağı)
Bademli (1/2 bardak kıyılmış, kavrulmuş badem)
Antepfıstıklı (1/2 bardak kıyılmış antepfıstığı)
Farklı lezzetler için :
Tarçınlı pots de creme: Vanilyalı
pots de creme tarifini aynen uygulayın ama vanilya çubuklarını krema karışımına
ilave ettiğiniz anda, 9 adet tarçın çubuğunu da ekleyin. Bir saat
demlendirdikten sonra tarçın kabuklarını dışarı alıp atın, geri kalan aşamaları
tarifteki gibi uygulayın.
Naneli pots de creme: Vanilyalı
pots de creme tarifini aynen uygulayın ama krema-süt karışımına vanilya
çubuklarını eklediğiniz aşamada bir avuç kadar yıkanmış-kurulanmış taze nane
yaprağı ilave edip karıştırın. Bir saat demlenmeden sonra karışımı tel
süzgeçten süzün ve naneleri atın. Tarife uygun olarak devam edin.
Bademli pots de creme: Vanilyalı
pots de creme tarifini aynen uygulayın, ama krema-süt karışımına vanilyayı
eklediğiniz anda 1/2 bardak kıyılmış ve kavrulmuş bademleri de ekleyip
karıştırın. Bir saat birlikte demlendikten sonra tel süzgeçten süzün, bademleri
dışarı alın ve tarife uygun devam edin.
Yapılışı:
Taze kremayı, sütü ve 5 çorba kaşığı şekeri büyükçe bir
tencerede karıştırın.Vanilyayı ortadan uzunlamasına kesin ve bıçakla iç yüzeydeki
vanilya posasını sıyırarak alın. Hem posayı ve hem de çubuğu tencereye atın.Orta ateşte tıngırdama noktasına getirip şekeri karıştırarak
eritin. Ocaktan alın, kapağını kapatın ve bir saat demlenmeye bırakın.
Bir saat sonra kremalı karışımı yeniden ısıtın. Bu sırada yumurta sarılarını bir kasede geri kalan şekerle
çırpın. Sıcak sıvıdan azar azar alıp yumurta-şeker karışımına ilave
ederek yumurtaların pişmesini önleyin. Sonra tüm yumurta-şeker karışımını
kremalı karışıma katın ve karıştırarak şekeri eritin. Çok ince delikli tel bir süzgeçten süzerek, saplı çelik
derin kaba aktarın. Dilerseniz "custard"ı önce bir gün buzdolabında
soğutabilir, dilerseniz tarifin geri kalan aşamalarına hemen devam edebilirsiniz.
Fırınınızın orta katına, fırınınıza ait orijinal tepsiyi yerleştirin ve fırını önceden 150 dereceye ısıtın.
Derince bir başka fırın kabının içine yağlı kağıt serin ve
yağlı kağıt üzerine 8 adet irice Türk kahvesi fincanını veya minik sufle kabını
(ramekin), araları oldukça açık olacak şekilde yerleştirin. Saplı kaptaki custard'ı kaşıkla hafifçe karıştırın ve her
bir sufle kabını üçte iki oranında custard ile doldurun. Kapların yüzeyinde
oluşan kabarcıkları bir kürdan yardımıyla patlatın ki pişince düzgün bir yüzeye
sahip olsunlar. Her bir kabın ağzını
kapatın, ya da özgün pots de creme kabınız varsa kapaklarını örtün.
Pişirme tepsisini fırındaki tepsiye oturtun ve sonra,
pişirme tepsisinin içine kapların yarı boyuna gelecek kadar kaynar su doldurun. 45 ile 55 dakika pişirin (eğer custard önceden buzdolabında
beklememişse pişirme süresi daha kısa olacaktır). Piştiklerini anlamak için
kaplardan birini çıkarın ve hafifçe sallayın. Donmuş jöle gibi titriyorlarsa
pişmişler demektir. Şimdi tüm kapları sudan çıkarın ve soğumaya bırakın. Tam olarak soğuduklarında buzdolabına koyun ve servis
etmeden önce en az 8 saat soğutun. Yanlarında, kedidili yada
kurabiye ile birlikte servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder