İSKOÇLARIN HARİKA KURABİYESİ: SHORTBREAD
Merhaba…
Shortbread denilen çok basit bir kurabiye aslında. Buram
buram tereyağı kokan, ağızda dağılan, çayla yemesi çok keyifli, kokusu bile
yeter bir şey.
Shortbread'in en büyük özelliği çok az
malzeme ile (tereyağı, pudra şekeri ve un)yapılıyor oluşu. Baştan
belirtmek isterim ki çok hafif bir tarif beklemeyin. Tereyağın tadından
hoşlanmayanlar, üzgünüm ama bu kurabiyeler size göre değil.
Neden shortbread derseniz, 'short' kelimesinin 'kısa'
dışında bir başka anlamı kolayca parçalanan, yani ağızda dağılan. Ekmek olmasının
nedeni ise, bu geleneksel tarifin ilk başta baharatlı, kuru ve tatlı bir ekmek
olması. Zamanla maya yerine tereyağı kullanılmaya başlamış, yüz yıllar boyu
değişen ve gelişen bu tatlı sonunda bu mükemmel kurabiyeleri ortaya çıkartmış.
Kurabiyenin ana vatanı İskoçya, daha sonra gerek İngiltere'de gerek İrlanda'da çok
sevilen bir tatlı olmuş.
3 malzemesi var sadece, un, tereyağı, ve şeker. Bu üç malzemenin hangi oranlarda
karıştırılacağı ise öyle gizli bir aile sırrı içermiyor. Çok basit: 3-2-1.
Aslında bütün tarif bundan ibaret. 3 ölçü un, 2 ölçü tereyağı ve 1 ölçü
şeker. Bazen, ağızda dağılma katsayısını arttırmak için una biraz mısır
nişastası, veya pirinç unu karıştırılıyor. Mısır nişastası, mesela yarım ölçü,
eklenebilir. Bu kurabiyeyi biraz hafifleteceği için iyi olabilir, zevkinize
kalmış. Ama kıvamı artı bir malzeme ile değil de hamuru yoğurmaktaki
ustalığınızla tutturmanız daha iyi olur bence.
Malzemeler:
225 gram beyaz un
75 gram toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
150 gram tereyağı (oda sıcaklığında) ; pişince üstlerine
serpmek için toz şekeri.
Üzeri için:
Toz şeker ya da pudra şekeri
Yapılışı:
Fırını önceden 150 derece ısıtın.
Bir karıştırma kabında yumuşak tereyağı ve toz şekeri iyice
bütünleşene kadar mikserle çırpın.
Tereyağı-şeker karışımına un, vanilya ve tuzu ekleyin ve
hızla yoğurun. Malzemeler bütünleşip yumuşak bir hamura dönüşünce yoğurmayı
bırakın.
Unlu bir zemin üzerine hamur topunu koyun, ellerinizle
hamuru yayvan hale getirin, merdaneyle üstünden hafifçe geçerek 1 santim
kalınlığında açın.
Uzun bir bıçakla hamurdan kare şekilleri kesin. Normalde bu
hamurdan 15 kurabiye çıkması gerekir ama kareleri ne kadar büyük kesmek
istediğiniz size kalmış. Kesilince artan kenarları da tekrar yuvarlayıp açarak
düzleştirin ve tekrar kareler kesip hiç hamur ziyan etmeyin. İçine yağlı
kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin ve üzerlerine çatal batırarak izler
yapın.
Fırının orta rafında 15 dakika pişirin. Sonra tepsinin önünü
arkaya, arkasını öne getirecek şekilde çevirip tekrar aynı rafa koyun, 10
dakika daha pişirin. Pişirme sırasında önemli olan nokta şu: kurabiyeler
kızarmadan fırından çıkmalı. Yani bu kurabiyeler fırından çıktığında altın
sarısı renkte olmalı, pembeleşmeleri beklenmeden fırından alınmalı.
Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine toz şeker yada pudra
şekeri serpin ve dışarıda duran fırın ızgara tel rafı (soğutma rafı) üzerine
aktarıp soğumaya bırakın. Bu enfes kurabiyeler hava almayan bir kap içerisinde
yaklaşık 1 ay kadar tazeliğini koruyarak saklanabilir.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder