İSKOÇLARIN HARİKA KURABİYESİ: SHORTBREAD

Merhaba…

Shortbread denilen çok basit bir kurabiye aslında. Buram buram tereyağı kokan, ağızda dağılan, çayla yemesi çok keyifli, kokusu bile yeter bir şey.


Shortbread'in en büyük özelliği çok az malzeme ile (tereyağı, pudra şekeri ve un)yapılıyor oluşu. Baştan belirtmek isterim ki çok hafif bir tarif beklemeyin. Tereyağın tadından hoşlanmayanlar, üzgünüm ama bu kurabiyeler size göre değil.


Neden shortbread derseniz, 'short' kelimesinin 'kısa' dışında bir başka anlamı kolayca parçalanan, yani ağızda dağılan. Ekmek olmasının nedeni ise, bu geleneksel tarifin ilk başta baharatlı, kuru ve tatlı bir ekmek olması. Zamanla maya yerine tereyağı kullanılmaya başlamış, yüz yıllar boyu değişen ve gelişen bu tatlı sonunda bu mükemmel kurabiyeleri ortaya çıkartmış. Kurabiyenin ana vatanı İskoçya, daha sonra gerek İngiltere'de gerek İrlanda'da çok sevilen bir tatlı olmuş.


3 malzemesi var sadece, un, tereyağı, ve şeker.  Bu üç malzemenin hangi oranlarda karıştırılacağı ise öyle gizli bir aile sırrı içermiyor. Çok basit: 3-2-1. Aslında bütün tarif bundan ibaret. 3 ölçü un, 2 ölçü tereyağı ve 1 ölçü şeker. Bazen, ağızda dağılma katsayısını arttırmak için una biraz mısır nişastası, veya pirinç unu karıştırılıyor. Mısır nişastası, mesela yarım ölçü, eklenebilir. Bu kurabiyeyi biraz hafifleteceği için iyi olabilir, zevkinize kalmış. Ama kıvamı artı bir malzeme ile değil de hamuru yoğurmaktaki ustalığınızla tutturmanız daha iyi olur bence.


Malzemeler:

225 gram beyaz un
75 gram toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
150 gram tereyağı (oda sıcaklığında) ; pişince üstlerine serpmek için toz şekeri.

Üzeri için:

Toz şeker ya da pudra şekeri


Yapılışı:

Fırını önceden 150 derece ısıtın.

Bir karıştırma kabında yumuşak tereyağı ve toz şekeri iyice bütünleşene kadar mikserle çırpın.
Tereyağı-şeker karışımına un, vanilya ve tuzu ekleyin ve hızla yoğurun. Malzemeler bütünleşip yumuşak bir hamura dönüşünce yoğurmayı bırakın.

Unlu bir zemin üzerine hamur topunu koyun, ellerinizle hamuru yayvan hale getirin, merdaneyle üstünden hafifçe geçerek 1 santim kalınlığında açın.

Uzun bir bıçakla hamurdan kare şekilleri kesin. Normalde bu hamurdan 15 kurabiye çıkması gerekir ama kareleri ne kadar büyük kesmek istediğiniz size kalmış. Kesilince artan kenarları da tekrar yuvarlayıp açarak düzleştirin ve tekrar kareler kesip hiç hamur ziyan etmeyin.  İçine yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin ve üzerlerine çatal batırarak izler yapın. 

Fırının orta rafında 15 dakika pişirin. Sonra tepsinin önünü arkaya, arkasını öne getirecek şekilde çevirip tekrar aynı rafa koyun, 10 dakika daha pişirin. Pişirme sırasında önemli olan nokta şu: kurabiyeler kızarmadan fırından çıkmalı. Yani bu kurabiyeler fırından çıktığında altın sarısı renkte olmalı, pembeleşmeleri beklenmeden fırından alınmalı.

Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine toz şeker yada pudra şekeri serpin ve dışarıda duran fırın ızgara tel rafı (soğutma rafı) üzerine aktarıp soğumaya bırakın. Bu enfes kurabiyeler hava almayan bir kap içerisinde yaklaşık 1 ay kadar tazeliğini koruyarak saklanabilir.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar