KEK HAVASINDA EFSANE EKMEK : PANETTONE


Merhaba...

Aslında bir İtalyan ekmeği  ama kek havasında tatlı bir ekmek.  Bu kekin yılbaşı sofralarında çok popüler olmasının nedeni, bereket ve uğur getirdiğine  inanılması.  İçi kuru meyvelerle, meyve şekerlemeleri ile, bazen de çikolata tanecikleri ile dolu olan, mayalı, tereyağlı kek hem çaya hem de kahveye yakışıyor.


Panettone, ilk olarak İtalya Milano’da 15 yy.’da ortaya çıkmış olan ve özellikle noel zamanı İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Brezilya, Peru, Malta, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde yenilen yılbaşı kekidir.


Panettone ile ilgili uzun yıllardır anlatılan bir hikaye vardır; Milano’da fırıncı olan Tonie, bir gün patronunun kızına aşık olur. Hem aşık olduğu kızın gönlünü kazanmak hem de patronunu kızıyla evlenmeye ikna etmek için günlerce düşünerek bir ekmek icat eder. Şans bu ya ekmek o kadar çok beğenilir ki Milano’da herkes Tonie’nin ekmeğini (pane di Tone) ister. Böylece Tonie hem fırına ortak olur hem de sevdiği kızın gönlünü kapar ve evlenir. İşte bu yüzde İtalya’da Panettone’ye Tonie’nin ekmeği (pane di Tone) de denir ve içerdiği malzemelerin bir anlamı olduğuna inanılır.

Üzüm = para
Portakal = aşk
Limon = sağlık ve sonsuzluk gibi…


Panettone, yuvarlak tabanından yaklaşık 12-15 cm yüksekliğinde uzanan, kubbe şeklinde ve genellikle 1 kg ağırlığında olan bir yılbaşı kekidir. Bol yağ ve süt içeren panettone, aynı zamanda şekerlenmiş portakal, limon, limon kabuğu, kuru üzüm içerir. Meyveli kekten ziyade daha çok ekmeksi tattadır.


Şarap veya sıcak içeceklerle tüketimi tercih edilir. Panettone özellikle yılbaşı için yapılmışsa, yılbaşından önce katiyen yenilemez. Özellikle yılbaşı günü kesilip, servis edilir. Ekşi maya ile mayalandığı için Panettone‘nin yapım süresi oldukça uzundur. Hazırlanışı yaklaşık 2 günü bulmaktadır.  Yine de raf ömrü de oldukça uzundur ve kolay kolay bayatlamaz.
Yılbaşı ekmeği Panettone aynı zamanda Milan şehrinin de sembollerinden biridir.


Malzemeler :
2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
2 yemek kaşığı sıcak su
3/4 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı kuru meyve karışımı (portakal ağırlıklı küp şeklin
3 adet yumurta
1/2 su bardağı ılık su
1/2 yemek kaşığı bal
5 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1/4 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu
1/4 tatlı kaşığı tuz


Üzeri için:
1 yemek kaşığı soğuk tereyağı



Yapılışı:

Sap kısımlarını aldığınız kuru üzümleri derin bir kaseye alın. Sıcak su ve taze sıkılmış portakal suyu ilavesiyle ıslatıp şişmesi için bir kenarda bekletin. Kuru üzümleri, taze sıkılmış portakal suyu ve su karışımı yerine rom ya da tatlı şaraplar içerisinde de bekletebilirsiniz.
Katı malzemeler olan elenmiş un, toz şeker, kuru maya, rendelenmiş limon kabuğu ve tuzu bir kapta harmanlayın.

Yumurta, ılık su ve balı ayrı bir kapta mikser yardımıyla karıştırın. Sıvı malzemeler homojen bir karışım aldığında çırpma derecesini düşürüp un karışımını azar azar ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
4 yemek kaşığı yumuşak tereyağını azar azar ekleyip esnek yapıda ve yumuşak bir hamur elde edene kadar çırpma işlemini sürdürün.

Suda bekleyip iyice şişen kuru üzümlerin fazla suyunu süzdürün. Kuru meyve karışımı ve kalan 1 yemek kaşığı tereyağı ile karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı hamura ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla özleşene kadar karıştırın.

Elde ettiğiniz kuru meyveli ekmek hamurunu derin bir kaseye alın, üzerini streç filmle kapatıp oda sıcaklığında 12 saat kadar mayalandırın.

Sürenin sonunda hamur yüksekliğinin neredeyse üç katına ulaşan hamuru küçük hareketle yoğurun. Hafifçe unlanmış bir mutfak tezgahı üzerinde havasını alıp 12-15 cm. çapında, 15-20 cm. yüksekliğinde bir kalıba yerleştirin. Üzerine hafif nemli bir mutfak bezi kapatıp tepsi mayası dediğimiz işlem için oda sıcaklığında 2-3 saat daha mayalandırın.

Hamur, belirtilen ölçülerdeki kalıbın yüzeyine doğru yükseldiğinde kalıbı geniş bir fırın tepsisine alın. Fırın telini hamurun yüksekliğini göz önünde bulundurup bir ya da iki seviye aşağı indirin. Özel kalıpları da satılan panettone'yi, tereyağlı bir hamur olduğundan belirtilen ölçülerdeki kalıba yağlamadan yerleştirin. İtalyanca reçetelerde günler süren (hamurun yüksek ölçüde kabarması ve lif lif ayrılması için) belirtilen sürelerdeki mayalandırma sürelerine uyun. Kalıba aldığınız hamuru, taşma riskini göz önüne alarak fırın tepsisine yerleştirin..

Hamurun üzerini (+) şeklinde çizip orta kısmına soğuk tereyağı yerleştirin. Hafifçe iç kısma doğru ittirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri koyu renk bir kabuk tutana kadar yaklaşık 75 dakika pişirin. Fırına vermek üzere olduğunuz panettone üzerine eklediğiniz soğuk tereyağı, hamurun haddinden fazla yükselmesini önleyecektir. Mayalanma ve pişirme süresi uzun olan panettone üzeri koyu ve kalın bir kabuk tutacaktır

Pişirme süresinin sonunda kalıbından dikkatli bir şekilde çıkardığınız panettone'yi ızgara teli üzerine yan şeklinde yatırıp aralarda çevirerek soğutun. ( Soğuduktan sonra alüminyum folyo ya da pamuklu bir mutfak bezine sarıp tazeliğini koruması adına bir hafta kadar muhafaza edebilirsiniz ) Dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar