KEK HAVASINDA EFSANE EKMEK : PANETTONE
Merhaba...
Aslında bir İtalyan ekmeği ama kek havasında tatlı bir
ekmek. Bu kekin yılbaşı sofralarında çok
popüler olmasının nedeni, bereket ve uğur getirdiğine inanılması. İçi kuru meyvelerle, meyve şekerlemeleri ile,
bazen de çikolata tanecikleri ile dolu olan, mayalı, tereyağlı kek hem çaya hem
de kahveye yakışıyor.
Panettone, ilk olarak İtalya Milano’da 15 yy.’da ortaya
çıkmış olan ve özellikle noel zamanı İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz,
Brezilya, Peru, Malta, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde yenilen yılbaşı
kekidir.
Panettone ile ilgili uzun yıllardır anlatılan bir
hikaye vardır; Milano’da fırıncı olan Tonie, bir gün patronunun kızına aşık
olur. Hem aşık olduğu kızın gönlünü kazanmak hem de patronunu kızıyla evlenmeye
ikna etmek için günlerce düşünerek bir ekmek icat eder. Şans bu ya ekmek o
kadar çok beğenilir ki Milano’da herkes Tonie’nin ekmeğini (pane di Tone) ister.
Böylece Tonie hem fırına ortak olur hem de sevdiği kızın gönlünü kapar ve
evlenir. İşte bu yüzde İtalya’da Panettone’ye Tonie’nin ekmeği (pane
di Tone) de denir ve içerdiği malzemelerin bir anlamı olduğuna inanılır.
Üzüm = para
Portakal = aşk
Limon = sağlık ve sonsuzluk gibi…
Panettone, yuvarlak tabanından yaklaşık 12-15 cm
yüksekliğinde uzanan, kubbe şeklinde ve genellikle 1 kg ağırlığında olan bir
yılbaşı kekidir. Bol yağ ve süt içeren panettone, aynı zamanda şekerlenmiş
portakal, limon, limon kabuğu, kuru üzüm içerir. Meyveli kekten ziyade daha çok
ekmeksi tattadır.
Şarap veya sıcak içeceklerle tüketimi tercih edilir. Panettone özellikle
yılbaşı için yapılmışsa, yılbaşından önce katiyen yenilemez. Özellikle yılbaşı
günü kesilip, servis edilir. Ekşi maya ile mayalandığı için Panettone‘nin
yapım süresi oldukça uzundur. Hazırlanışı yaklaşık 2 günü bulmaktadır.
Yine de raf ömrü de oldukça uzundur ve kolay kolay bayatlamaz.
Yılbaşı ekmeği Panettone aynı zamanda Milan şehrinin
de sembollerinden biridir.
Malzemeler :
2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
2 yemek kaşığı sıcak su
3/4 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı kuru meyve karışımı (portakal ağırlıklı küp
şeklin
3 adet yumurta
1/2 su bardağı ılık su
1/2 yemek kaşığı bal
5 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1/4 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu
1/4 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 yemek kaşığı soğuk tereyağı
Yapılışı:
Sap kısımlarını aldığınız kuru üzümleri derin bir kaseye
alın. Sıcak su ve taze sıkılmış portakal suyu ilavesiyle ıslatıp şişmesi için
bir kenarda bekletin. Kuru üzümleri, taze sıkılmış portakal suyu ve su karışımı
yerine rom ya da tatlı şaraplar içerisinde de bekletebilirsiniz.
Katı malzemeler olan elenmiş un, toz şeker, kuru maya, rendelenmiş
limon kabuğu ve tuzu bir kapta harmanlayın.
Yumurta, ılık su ve balı ayrı bir kapta mikser yardımıyla
karıştırın. Sıvı malzemeler homojen bir karışım aldığında çırpma derecesini
düşürüp un karışımını azar azar ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
4 yemek kaşığı yumuşak tereyağını azar azar ekleyip esnek
yapıda ve yumuşak bir hamur elde edene kadar çırpma işlemini sürdürün.
Suda bekleyip iyice şişen kuru üzümlerin fazla suyunu
süzdürün. Kuru meyve karışımı ve kalan 1 yemek kaşığı tereyağı ile karıştırın.
Elde ettiğiniz karışımı hamura ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla özleşene
kadar karıştırın.
Elde ettiğiniz kuru meyveli ekmek hamurunu derin bir kaseye
alın, üzerini streç filmle kapatıp oda sıcaklığında 12 saat kadar mayalandırın.
Sürenin sonunda hamur yüksekliğinin neredeyse üç katına ulaşan
hamuru küçük hareketle yoğurun. Hafifçe unlanmış bir mutfak tezgahı üzerinde
havasını alıp 12-15 cm. çapında, 15-20 cm. yüksekliğinde bir kalıba
yerleştirin. Üzerine hafif nemli bir mutfak bezi kapatıp tepsi mayası dediğimiz
işlem için oda sıcaklığında 2-3 saat daha mayalandırın.
Hamur, belirtilen ölçülerdeki kalıbın yüzeyine doğru
yükseldiğinde kalıbı geniş bir fırın tepsisine alın. Fırın telini hamurun
yüksekliğini göz önünde bulundurup bir ya da iki seviye aşağı indirin. Özel
kalıpları da satılan panettone'yi, tereyağlı bir hamur olduğundan belirtilen
ölçülerdeki kalıba yağlamadan yerleştirin. İtalyanca reçetelerde günler süren
(hamurun yüksek ölçüde kabarması ve lif lif ayrılması için) belirtilen
sürelerdeki mayalandırma sürelerine uyun. Kalıba aldığınız hamuru, taşma
riskini göz önüne alarak fırın tepsisine yerleştirin..
Hamurun üzerini (+) şeklinde çizip orta kısmına soğuk
tereyağı yerleştirin. Hafifçe iç kısma doğru ittirin. Önceden ısıtılmış 180
derece fırında, üzeri koyu renk bir kabuk tutana kadar yaklaşık 75 dakika
pişirin. Fırına vermek üzere olduğunuz panettone üzerine eklediğiniz soğuk
tereyağı, hamurun haddinden fazla yükselmesini önleyecektir. Mayalanma ve
pişirme süresi uzun olan panettone üzeri koyu ve kalın bir kabuk tutacaktır
Pişirme süresinin sonunda kalıbından dikkatli bir şekilde
çıkardığınız panettone'yi ızgara teli üzerine yan şeklinde yatırıp aralarda
çevirerek soğutun. ( Soğuduktan sonra alüminyum folyo ya da pamuklu bir mutfak
bezine sarıp tazeliğini koruması adına bir hafta kadar muhafaza edebilirsiniz )
Dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder