SULTANLARIN AĞZINA LAYIK BİR HELVA: HELVA-İ HAKANİ




Merhaba..Size bugün sultanlara layık bir helva tarif edeceğim: HELVA-İ HAKANİ

Osmanlı sarayında sultanlar için hazırlanan bu helvayı yapmak biraz zahmetli. Ama o zahmete katlanmayı göze alanlar, sonunda harika bir lezzetin tadına bakıyor.

Hadi başlayalım..



Malzemeler:

½ çay bardağı irmik
1 kahve fincanı un (40 gr)
1 kahve fincanı pirinç unu ( 35gr)
1kahve fincanı nişasta ( 30 gr)
50 gr dövülmüş ceviz
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker ( 75 gr)
100 gr tereyağı

Limon jölesi için :
 2 adet limon,
 2 yumurtanın beyazı,
 ½ çay bardağı şeker,
 50 gr tereyağı,
 1 çay bardağı süt
 ½ çay bardağı nişasta

Vişne sosu için :
 1 çay bardağı vişne suyu
 50 gr tereyağı
 1 tatlı kaşığı şeker
 8 adet vişne tanesi



Hazırlanışı :
Ben mari usulü limon jölesi hazırlanır. Şeker, tereyağı, yumurta akı benmari usulüyle homojen edilerek çırpılır. Limon suyu ve sütle eritilmiş nişasta eritilir. Nişasta karışıma eklenir. Sonra harç ocağa alınır, jöle kıvamı olana kadar pişirilir.Pişen jöle kaplara doldurulur. Soğumaya bırakılır.

Bir tencere ateşe konur yağ eklenir, irmikler meyanesi gelene kadar kavrulur, süt eklenir, pişime devam edilir. Sürekli karıştırılır. Yumuşayan karışım tabağa alınır.Tencereye yağ eklenir un, pirinç unu, nişasta meyanesi gelene kadar kavrulur.

Daha sonra pişirilen irmikler eklenir, karıştırılır.Süt bir tarafta kaynatılır. İçerisine şeker eklenir. Kaynamış süt karışıma eklenir. Kıvamına gelen helva dinlendirilmeye bırakılır.

Bir tavada yağ eritilir, şeker eklenir ve karıştırılır kıvamı oluşunca vişne taneleri eklenir ve soğumaya bırakılır.  Soğuyan helva kalıplara basılarak tabağa çıkarılır. Üzerine limon jölesi, onun üzerine de vişne sos eklenir. Sunuma hazırlanır.




Yorumlar

Popüler Yayınlar