ZOR ZAMANLARIN TATLISI: "SÜTLÜ NURİYE"




Fındıklı, sütlü, hafif ve vazgeçilmez bir tatlıdır Sütlü Nuriye. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır. Sözlüklerde; “Türk mutfağına ait bir tatlı” ifadeleriyle tanımlanır ama kaynağı ve ortaya çıkışı hakkında farklı iddialar vardır.

Bazı kaynaklarda, yaratıcısının Nuriye isimli bir kadın olduğu söylenir. Geçmişi, 12 Eylül'den sonra baklava fiyatlarında görülen ani artışların getirdiği, daha kolay erişilebilir malzemelerden bir tatlı üretme ihtiyacına uzanır. O kaynaklara göre, patenti Kocaeli'de bulunan Tatlı Güven isimli bir tatlıcıya aittir.



Ama Türkiye’nin önde gelen baklava üreticilerinden Güllü ailesine göre de Sütlü Nuriye’nin mucidi Nejat Güllü’dür. Sütlü Nuriye, hem lezzet hem de hikâye olarak Güllüoğlu için ayrı bir öneme sahiptir. Güllü ailesinin anlattıklarına göre; 12 Eylül döneminde baklavaya “narh” gelmesi, ekonomik açıdan baklava üretim ve satışını imkansız hale getirmiş; o günlerde Nejat Güllü de işlerini devam ettirebilmek adına fındıklı ve şerbeti sütlü bir baklava çeşidi geliştirmiştir. O günlerden kalan tek tatlı hatıra olarak anılan Sütlü Nuriye, sadece Baklavacı Güllüoğlu bünyesinde değil, Türk mutfağında da özel bir yer edinmiştir.

Kaynağı ne olursa olsun, mucidi kim olursa olsun bir gerçek var ki; Sütlü Nuriye baklavadan daha ucuz, ancak tadı neredeyse onun kadar lezzetli bir tatlıdır. Üstelik daha hafif, insanı rahatsız etmeyen ve damakta eşsiz lezzet bırakan bir tatlıdır Sütlü Nuriye.

Dilerseniz size bu güzel tatlının yapılışından da bahsedelim.



Önce malzemeler;

2.5 su bardağı un, 2 tane yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, yeterince su, 200 gram tereyağı

Hamuru açmak için; 2 su bardağı nişasta,
İçine; 1 su bardağı kavrulmuş fındık
Şerbet malzemeleri; 3 su bardağı toz şeker, 1.5 su bardağı su, Yarım limonun suyu, 1 su bardağı süt
Üzerine; 1 çay bardağı toz fındık,

Ve işte ünlü ustaların tarifiyle Sütlü Nuriye’nin yapılışı;
Sütlü Nuriye için önce yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz gibi açın. Ortaya yumurtasını, tuzunu ve sert bir hamur olacak şekilde suyunu ekleyip yoğurun. Hamurunuzu 7 parçaya ayırıp bir köşede 15 dakika dinlendirin. Hamurun bir parçasının üzerine nişasta serpin ve avucunuzun içiyle hafifçe açın. Hazırladığınız diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Hamurlarınızı sırayla nişasta serpiştirip oklava kullanarak baklava yufkası gibi çok ince olacak şekilde açın. Açtığınız hamurları aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Baklavayı hazırlayacağınız tepsiyi hamurun üzerine koyun ve tepsi büyüklüğünde kesin, yani fazla gelen kısımları çıkartın.

 Kestiğiniz yufkaları yağladığınız tepsiye aralarına eritilmiş tereyağı serpiştirerek yayın. Üzerine kavrulmuş fındığı serpiştirin. Tepsi büyüklüğündeki yufkaların her birini arasına eritilmiş tereyağı sürerek tepsinin üzerine serin. Tatlınızı fırına sürmeden önce istediğiniz büyüklükte kare ya da dikdörtgen parçalar kesin. Kalan tereyağını da en üste gezdirin.

Önceden ısıttığınız 210 derece fırında ortalama 25 dakika pişirin. Siz de diğer tarafta şerbeti için tencerede toz şeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekledikten sonra 1-2 taşım daha kaynatıp sütü de ekleyin. Tatlı fırından çıkınca hem şerbet hem tatlı sıcak olacak şekilde şerbeti tatlıya dökün. Üzerine toz fındık serpin. Sütlü Nuriye’niz hazır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar