YAĞLI AMA HAFİF TATLI: MAFİŞ




Merhaba..Geldik günün son tarifine. Dedim ki kendi kendime; "Madem bugün yöresel tatlılar verdin, hadi günü yine yöresel bir tatlıyla tamamla"

Ve size Balıkesir yöresinin ünlü tatlısı Mafiş'i tanıtmaya karar verdim..

Mafiş Balıkesir yöresine ait gibi görünse de, hem Selanik'teki Türkler, hem Bozcaada hem de Muğla bölgesinde bilinen ve sevilen bir tatlı. Hem de yapması çok kolay, lezzetli bir ürün. Bir unlu mamul. Kızartılarak yapılan şerbetli bir tatlı Mafiş.

Her ne kadar kızartılarak yapılsa da, iyi yapılmış bir Mafiş asla ağır olmuyor, mideyi yormuyor, rahatsız etmiyor. Hadi tarife başlayalım.



Malzeme:
*1 çay kaşığı tuz,
*1 bardak su,
*1 yemek kaşığı sıvı yağ,
*2 adet yumurta, yarım kilo un,              
*2 yemek kaşığı toz şeker




Hazırlanışı: 
Şeker hariç diğer tüm malzemelerin hepsi karıştırılarak, hamur haline getirilir. Elde edilen bu hamur oklava yardımıyla açılır. Açılan bu hamur, bıçakla veya yuvarlak bir nesne ile yaklaşık 10 cm çapında dairelere bölünür.

Bölünen bu parçalar, bıçak yardımı ile 1,5–2 cm eninde ve 7–8 cm uzunluğunda paralel parçalar halinde kesilir ve kesilen bu parçalar saç örgüsü şeklinde birbiri içinden geçirilir. Bu şekilde hazırlanan hamur, kızgın haldeki ayçiçek yağının içine bırakılarak, pişirilir.

Kızartılan hamurun kararmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle kızgın yağın içinde fazla bekletilmemelidir. Pişen hamurlar üzerine toz şekeri (isteğe bağlı olarak) serpilir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar