FRANSA'DAN BİR BAŞKA LEZZET: FLORENTINE




Merhaba dostlar..Dün akşam size bir Fransız pastası anlatmış ve Fransa pastacılık tarihinden bahsetmiştim.

Bugün yine Fransa'dan başka bir pasta tarif edeceğim ve tarihçeye kaldığım yerden devam edeceğim;

Dün en son Stanislas Leczinski'nin "baba reale" yani şambabayı bulmasından bahsetmiştik. Burdan devam edelim;

 Ünlü fransız pastacı "Caremele" ile pastacılık daha da gelişiyor ve 19. yüzyılda, Paris bir yerde pastacılığın başkenti oluyordu. 20. yüzyılda pasta yapım yöntemi ile formüllerin geliştirilmesi ve kalitenin arttırılması ön plana çıkıyordu.

Pastacılık ilerleyen teknolojiden nasibini almış, makineleşmenin yanı sıra kullanılan malzemelerin çeşitliliği ve katkı maddelerinin sektöre kazandırılmasıyla tat ve pastanın sunuş biçimi daha da önem kazanmıştı.  1930’lu yıllarda Fransa’da pastacılık yapan  ise pastacılığa kattıklarıyla ayrı bir öneme sahiptir. Yapılması şaşırtıcı derecede kolay reçeteler oluşturan Lenotre, hazırladığı kitabında bu reçetelere yer vermiştir.

Günümüzde Lenotre reçetelerine göre hazırlanan mükemmel pastalar, kusursuz kekler ve Fransa’ya özel pasta çeşitleri Paris’te ve Fransa dışındaki Lenotre pastanelerinin şubeleriyle yaşatılmaya devam etmektedir. Ayrıca Paris’te bulunan Pastacılık Okulu Ecole Le Notre, uzun yılların bilgi birikimini bu alanda üretim yapanlara yada yapmak isteyenlere sunarak dünya pastacılığına katkıda bulunmaktadır.

Gelelim tarifimize. Bugün tarif edeceğim pastanın adı; FLORENTİNE




Malzemeler: 
Un (250 gram),
Süt (yarım su bardağı),
paket margarin (40 gram),
toz şeker (6 çorba kaşığı),
yumurta (1 adet),
kuru maya (yarım çorba kaşığı),
tuz (1 çay kaşığı),
vanilya (1 çay kaşığı),
limon


İç Kreması İçin Malzemeler;
Süt (1,5 su bardağı),
toz şeker (Yarım su bardağı),
yumurta (1 adet),
nişasta (25 gram),
un (2 çorba kaşığı),
vanilya (1 çay kaşığı),
margarin (100 gram)

Üstü İçin Malzemeler;
paket margarin (50 gram),
toz şeker (1 kahve fincanı)



Hazırlanışı:
Öncelikle mayamızı sütün içinde eritiyoruz ve bir kaba unumuzu doldurarak ortasına bir havuz açıyoruz. Sırasıyla malzemelerimizi içine katıyoruz ve her kattığımızda hızlı bir şekilde karıştırıyoruz.

Un, süt, margarin, toz şeker, yumurta, maya, tuz vanilya ve bir limonla yaptığımız bu hamurumuzu biraz daha yoğurduktan sonra 25 dakika kadar dinlenmesine izin veriyoruz.Yaklaşık olarak 28 santimlik çapında bir kalıba sığacak şekilde açıyoruz. Bu sırada biz bademli karışımımızı yapabiliriz.
Margarin, şeker, bal ve sütümüzü alarak bal kıvamını fazla bozmayacak şekilde kaynatıyoruz. Ardından iyice çekilmiş bademlerimizi ilave ederek bir süre daha kaynamaya bırakıyoruz. Burada karışımımız bal kıvamında olacaktır.

Şimdi hazırladığımız hamur kalıbındaki hamurumuzun üstüne sürüyoruz. 30 dakika mayalanması için izin verdikten sonra 190 derecelik fırınımıza veriyoruz ve 25 dakika pişiriyoruz. Hamurumuz piştikten sonra fırından çıkarıyoruz ve soğuması için kenara ayırıyoruz. İç kreması için sütü şekerin 50 gramlık kısmı ile birlikte kaynatıyoruz.

Diğer tarafta yumurta ve kalan şekeri çırpıp içine unu ilave ediyoruz. Kaynayan sütü yavaş yavaş unlu karışımımıza ekliyoruz ve kaynayana kadar sürekli hızlıca karıştırıyoruz. Soğuduktan sonra içine margarinimizi ekliyoruz ve krema kıvamına getiriyoruz.

Şimdi fırından çıkıp soğuyan kekimizi ortadan iki parçaya ayıracağız. Kekin alt kısmına bu yaptığımız kremayı koyuyoruz ardından üst bademli kısmı ile birleştiriyoruz ve tatlımız yemeniz için hazır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar