DİYABET HASTALARI İÇİN ENFES BİR KURABİYE




Merhaba..

Bugünkü tarifimizde bir değişiklik yapalım dedik ve sizlere diyabet hastaları için kurabiye tarifi vermeye karar verdik. Tarifimiz bu konuda söz sahibi olan bir siteden gelecek: diyabetimveben.com.

Gerçekten de diyabet hastalarının yakından takip etmesi gereken bir site. İçeriğinde önemli bilgiler ve diyabetlilerin tüketebileceği yemek ve tatlı çeşitleri mevcut. İşte bu sitenin okurlarına paylaştığı bir kurabiyeyi, daha geniş kitlelere ulaştırmak için paylaşmak istiyoruz. Ama önce biraz diyabetten bahsedeyim sizlere:

Diabetes Mellitus (DM),yani halk arasında bilinen adıyla diyabet: pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır.



Tip 1 diyabet
Tip 1 diyabetli kişilerde yeterli insülin üretimi yoktur ya da çok azdır. Tip 1 diyabeti olan bireyler için insülin yaşam için elzem olan, vazgeçilmez bir ilaçtır. Diyabetli kişilerin % 5-10’u bu tip diyabetlidir.

Tip 1 Diyabet nedenleri
Kalıtım
Pankreasa zarar veren virüsler
Vücudun kendi savunma sisteminde oluşan ve pankreastaki insülin yapan hücrelerin tahribi ile sonuçlanan sorunlar

Tip 2 Diyabet 
Tip 2 diyabetli kişiler insüin üretir fakat üretilen insulin hedef dokularda etkili olarak kullanamazlar. Tip 2 diyabeti, tip 1 diyabete kıyasla daha sık görülür; diyabetli kişilerin %90’ı tip 2 diyabetlidir.

Tip 2 Diyabet nedenleri
Yaş (25 yaş üzeri)
Obezite
Kalıtım
Gebelik sırasında diyabet gelişimi
4.5 kg’ dan ağır bebek doğuranlar
Stres
Hipertansiyon



Diyabet hangi sağlık sorunlarına yol açar?
Kan şekerinin sürekli yüksek olmasına bağlı olarak ileri dönemde önemli sağlık sorunları gelişebilir: Kalp-damar hastalıkları, Böbrek sorunları, Göz sorunları, körlük, Felç, Ayak yaraları, Duyu kayıpları, Sık enfeksiyonlar, Yara iyileşmesinde gecikme, Cinsel sorunlar

Bu bilgilerden sonra gelelim tarifimize:



Malzemeler:

(Toplam 50 kurabiye için)
4-4,5 su bardağı tam buğday unu
4 yemek kaşığı Splenda
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı yoğurt (katı)
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Süsleme-dolgu için; Diyabetik Sarelle

Hazırlanışı:

Yumurta, yağ, şeker ve yoğurdu  iyice karıştıralım. Tarçın, un ve kabartma tozunu ilave edilip yoğuralım. Hamur kulak memesi kıvamına gelecek. Düz bir zemine hafif un serperek hamuru merdane ile 1 cm kalındığında olacak şekilde açalım.

Dilediğimiz kalıplarla (kalp, yıldız vb.) şekil vererek yağlı kağıda serilmiş tepsiye dizelim. 20-25 dk. 150 veya  170 derecede (soğuk fırında) pişirelim . Üstü kızarmadan fırından çıkaralım.

Servise hazırdır, afiyet olsun :)

KAYNAĞINDAN TAKİP ETMEK İÇİN:
http://www.diyabetimben.com/diyabetli-mutfagi-tatli-kurabiyeler/


Yorumlar

Popüler Yayınlar