PASTA SÜSLEMEDE ŞEKER HAMURU VE KREMA



Pasta yapımı kadar onu süslemek de başlı başına bir olaydır. Hatta profesyonel pasta ustaları için, bir pastanın damağa olduğu kadar göze de hitap etmesi çok önemli olduğu için, pasta süslemenin yapmaktan daha zor ve emek gerektiren bir iş olduğunu söylemek mümkündür.

Pasta süslemek başlı başına bir sanattır. Çünkü profesyonel pastacılıkta, pastayı sattıran lezzeti kadar hatta bazen lezzetinden çok görüntüsüdür. Müşteri, pastadan ilk gördüğü anda etkilenirse, satış daha kolay olur. Hatta pastanın tadına o an bakamayacakları için, müşteriler çoğu zaman görüntüsüne bakarak alıp almamaya karar vermektedirler.

Bu yüzden, bir pasta ustasına düşen en önemli görev de pastanın süslenmesidir. Sırf bu amaçla dünyada kurslar açılmaktadır. İşte bu nedenle biz de siz değerli pasta ustalarına naçizane önerilerde bulunalım istedik ve pasta süslemedeki iki önemli tekniğin püf noktalarını, sizler için uzmanlara sorduk;



Şeker hamuru ile pasta süsleme
Bir pastalık şeker hamurumuzu hazırlamak için, 450 gram pudra şekeri, 50 gram glikoz, 5 gram jelatin ve 30 militre su gerekiyor.

Hemen hatırlatalım. Süslemeye başlamadan önce,  jelatinin ıslatılması ve şişmesinin beklenmesi önemli. Şiştikten sonra diğer işlemlere geçilir. Pudra şekeri çok ince bir elekle elenir. Çünkü şeker ne kadar ince ise yapılacak hamur o kadar başarılı olur.
Islanmış olan jelatin suya konulur ve kaynamaya bırakılır. Bu arada kaynamadan önce jelatine glikoz eklenir. Oluşmuş sıvı ile pudra şekeri karıştırılır ve bir hamur elde edilir. Hamuru çok sert ise, bir kaç damla su ya da yumuşak ise pudra şekeri ekleyerek, hamur istenilen kıvama getirilir. Bu hamur, 2 naylon poşet veya yağlı kağıt arasında merdane ile açılır. Eğer hamur kağıda yapışıyorsa pudra şekeri eklenir.

Şeker hamuru ile pasta kaplamak içinse, pastanın üzerine ince bir tabaka pasta kreması, tanesiz reçel, yumuşamış tuzsuz tereyağ veya margarin sürmek gerekir ki, hamuru kopmadan kaysın. Krem şanti kullanmak ise hamuru eritir.



Krema ile pasta süsleme
Şeker hamuru ile kaplanan pastaları sevmeyenler için muhteşem görünümlü ve basit bir pasta süsleme yöntemi de krema ile pasta süslemedir. Sadece koyu kıvamlı bir krem şanti bu süsleme yöntemi için yeterli olacaktır.

Böyle bir süsleme için ilk önce aynı krema ile astar kaplaması yapmanız gerekiyor. Süslenen pastanın önceden hazırlanması ve hafif bir kaplama ile dolapta bekletilmiş olması başarıyı arttıracaktır. Çünkü süslenecek pasta ya da pastalar, bu şekilde çok daha yumuşak ve lezzetli olur. Yine başarılı bir süsleme için, pastanın ilk defasında dolaptan çıkarıldıktan sonra ikincisinde ise sunuma yakın süslenmesi hem görüntüsünün hem de lezzet ve kalitesinin mükemmel olmasını sağlar.

Süsleme yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise süsleme işlemi sırasında kremaları kaşıkla sıyırırken kaşığı suya da batırmaktır. Bu şekilde kremadan daha çok verim elde edilebilir. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar