KAYNAĞINI MEVLEVİLİKTEN ALAN TATLI: "MEVLEVİ TATLISI"




Günaydın....

Günaydın diye başlıyorum söze çünkü bu tarifimi size 5 Aralık Pazartesi, yani yeni haftanın ilk sabahından yazıyorum bu tarifi. Umarım bu yeni hafta hem size, hem halkımıza, hem de dünyaya huzur, mutluluk, barış ve güzellikler getirir.

Başlıkta da yazdım. Size bugün tarifini yapacağım tatlının kaynağı Mevlevilik. Tatlı tarifine geçmeden önce size biraz Mevlevilik hakkında bilgi vereyim;

Büyük düşünür, büyük din adamı Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerini tanımayan yoktur aramızda. Zaten sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte tanımayanlar da tanımaya başladı onu. İşte Mevlevilik, bu büyük din adamının ölümünden sonra öğretilerini gelecek nesillere aktarmak üzere oğlu Sultan Veled tarafından kurulan bir oluşum.Evreni Tanrı’nın bir belirişi sayan, varlıkbirliği ilkesini benimseyen, insanı evrenin özü olarak gören, ilahili, semalı törenlerle Tanrı’ya ulaşmayı amaçlayan Mevlevilik, bugüne değin gelmiş ve dünya çapında bilinen ve tanınan bir tarikat.



Bu bilgiyi verdikten sonra biraz da tatlımızdan bahsedip tarife geçmek istiyorum;

Mevlevi tatlısı; Gelibolu yöresinde yapılan bir tatlı çeşidi. Gelibolu Mevlevihanesi’nden günümüze miras kalan bir tatlı.  

Eski Mevlevihanelerde iki mutfak bulunurmuş. Bu mutfaklardan birinde aş pişer mide dolar, beyin güçlenir, diğerinde ise insan pişer, beyin doyar, yürek güçlenirmiş. Mevlevi Tatlısı' da o dönemlerde yüreği güçlü insanlara sunulan, yağ, şeker, un içermeyen doğal bir tatlıymış.



Malzemeler: 
*Yarım kilo hurma, 
*1 kahve fincanı çekirdeksiz üzüm, 
*1 kahve fincanı iri dövülmüş ceviz, 
*toz karanfil, tarçın, 
*Hindistan cevizi, 
*2 çorba kaşığı tahin


Hazırlanışı: Hurmaların bir kenarını kesip, çekirdekleri çıkarın. Hurmaları, cevizi ve üzümü ile birlikte robotta çekin. Toz karanfil ve tarçın ekleyip iyice karıştırın. Yuvarlak şekiller verip, hindistan cevizine bulayın. Dışları iri çekilmiş ceviz ya da badem yapıştırarak süsleyin ve servis yapın.




Yorumlar

Popüler Yayınlar