HAFTA SONU TATLI KEYFİ İÇİN TARİFLER



 Merhaba..Haftanın son iş günündeyiz. Her ne kadar havalar kötü olsa da, güzel bir hafta sonu bizi bekliyor. Elbette gönül ister ki bu hafta sonunda gezelim tozalım. Ama elverişsiz hava koşulları bir çok yerde buna izin vermeyecek. Öyleyse bu hafta sonunu ailemize ve sevdiklerimize ayırmak belki de en güzeli.

İşte böyle düşünenler için güzel tarifler yapacağız bugün. Bu tariflerle sevdiklerinize tatlı bir hafta sonu geçirtmeniz mümkün olacak.

Size bugünün ilk yazısında peynirli tatlılardan bahsedip iki güzel tarif vermek istiyorum. Bu farklı, hafif ama çok lezzetli tatlı tarifleri ile sevdiklerinizin sağlıklı beslenmelerine katkı da sağlayabilirsiniz.

İşte, halkımızın vazgeçilmez kahvaltılık besini peyniri tatlı ile bütünleştiren o özel tatlı tariflerimiz.

                                     

Mısır Unlu Peynirli Sufle

MALZEME; 
*Yarım su bardağı doğranmış burgu peynir, yarım su bardağı lor peyniri,
*1 su bardağı, rendelenmiş kaşar peyniri,
*75 gram tereyağı,
*1,5 su bardağı soğuk süt,
*3 yemek kaşığı un,
*4 adet yumurta,
*2 yemek kaşığı mısır unu,
*tuz,
*karabiber



YAPILIŞI:

Sosu için; frambuaza şekeri ve suyu ilave edip dolapta bir saat bekletiyoruz ve ocağa alıp bir çay bardağı soğuk suyla mısır nişastasını eritip içine ilave edip kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayınca kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıp vanilyasını ilave edip ılıyana kadar kabuk tutmaması için hafif karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Tereyağını eritin. Unu koyun rengi hafif sararana kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Kıvamı yoğunlaşıp kabarcıklar çıkınca 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Sarılarını, sosun içine koyup iyice karıştırın. Burgu, kaşar ve lor peynirine, mısır unu, tuz ve karabiberi ekleyip tekrar karıştırın. Yumurtanın beyazlarını ayrı bir kapta bembeyaz olana kadar ve katılaşana kadar çırpın. Sufle kalıplarınızı yağlayın.
Yumurtanın beyazlarını peynirli karışıma ekleyin ve bir spatula yardımı ile aşağıdan yukarı doğru havalandırarak yavaşça karıştırın. Karışımı sufle kaplarına pay edin. Fırın tepsisine kalıpların yarısına çıkacak kadar su koyun ve sufle kaplarını yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında, 200 C'de üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Sıcak servis yapın.



Haşhaşlı Limonlu Cheesecake

MALZEME 

Tabanı için:
*100 gram tereyağı,
*1,5 paket bisküvi,
*1 su bardağı fındık

Kreması için:
*300 gram süzme yoğurt,
*250 gram lor peyniri,
*1 su bardağı süt,
*1,5 çay bardağı toz şeker,
*3 çorba kaşığı un,
*2 adet yumurta,
*1 adet limon suyu ve kabuğu,
*1 çorba kaşığı mavi haşhaş

Üzeri için:
*80 gram beyaz çikolata,
*2 çorba kaşığı süt ya da krema,
*1 tatlı kaşığı  tereyağı



YAPILIŞI; 
Bisküvi ve fındıkları rondodan geçirip, un haline getirin. Büyük bir kâsede  eritilmiş  tereyağı  ile karıştırın. Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. (Ben 22 cm.’lik kalıp kullandım) Bisküvili harcı boşaltıp, kaşığın tersi ile düzleyin. Buzluğa kaldırın. 1 saat bekletin. Kreması için, süzme yoğurt, lor peyniri, süt ve toz şekeri mikserle pürüzsüz olana dek çırpın. Mikserin ayarını düşürüp, unu ekleyip çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip, karıştırın. Limon suyu, ince rendelenmiş limon kabuğu ve mavi haşhaşı ekleyip, karıştırın. Kelepçeli kalıbın etrafını tamamen alüminyumfolyo ile sarıp, kremayı boşaltın. Isıya dayanıklı kaplara su doldurup, dört köşesine yerleştirin. 175 derecede ön ısıtma yapılmış fırında ilk on dakika, daha sonra derecesini 120’ye düşürerek pişirin. Kalıbınızı salladığınızda ortası sallanmıyorsa pişmiştir. Fırını kapatın. Kapağını hiç açmadan fırın soğuyana kadar içinde bırakın. Buzdolabında alın. Mümkünse 1 gece bekletin. Sos için; çikolata, süt ve tereyağını benmari usulü eritin. Üzerini tamamen kaplayın. Dilediğiniz gibi süsleyip, dilimleyip servis edin.

                             



Yorumlar

Popüler Yayınlar