KURU PASTALAR VE KURU PASTA ÇEŞİTLERİ




Kuru pastalar, un, yağ, yumurta ve şekerle hazırlanan küçük ve gevrek şurupsuz yiyeceklerdir.  Hazırlama sırasında içerisine ve üzerine fındık, fıstık, badem, ceviz, anason, haşhaş, çörek otu, susam, tarçın konularak hazırlanabilirler.

Anadolu’da yüzyıllar boyunca yetiştirilen buğday ve buğdaydan yapılan hamur işleri (Türk mutfağında pastaların yerinin olmamasına rağmen) Türklerin geleneksel yemekleri haline gelmiştir. Türk mutfağında başka hiçbir ülkenin mutfağında olmadığı kadar çok çeşit  hamur hazırlama teknikleri ile yapılan ürünler vardır. 

Bu tür besinlerin maliyetlerinin düşük olması ve daha çok geleneksel besinler
olmaları nedeniyle Türk beslenme alışkanlığının büyük bölümünü oluşturmaktadır.  Pastacılıkta kuru pastalar önemli bir yere sahiptir. Yaş pastalarla birlikte kuru pastalar pastacılığın temelini  oluşturmaktadır.



Kuru pasta çeşitleri
Hazırlama yöntemine, büyüklüklerine ve hazırlamada kullanılan gereçlere göre kuru pastalar gruplandırılabilir.

Kurabiyeler : Un, yağ, yumurta ve şekerle hazırlanan gevrek ürünlerdir. Kullanılan gereçler ve  hazırlama tekniklerine göre oldukça fazla çeşitleri vardır. Günümüzde talepler doğrultusunda pastanelerde daha fazla ev tipi kurabiyeler  üretilmektedir. Kurabiye yapımında sonucun olumlu olmasında; kullanılan gereçlerin kalitesi, ölçüleri, hazırlama yöntemleri, çalışılan ortamın ısısı, fırının ısısı, süsleme gibi unsurlar etkendir.

Bisküviler : Bisküvilerin tuzlu, tatlı, kremalı, az yağlı, çok yağlı vb. olmak üzerine pek çok  çeşitleri vardır. Bisküvi yapımında sonucun olumlu olmasında kullanılan gereçlerin  kalitesi, ölçüleri, hazırlama teknikleri, çalışılan ortamın ısısı, fırının ısısı ve süsleme gibi  unsurlar etkendir. Ayrıca;  Gereçler uygun seçilmelidir.  Un elenerek kullanılmalıdır.  Kıvam, hamur birleştirilmeden önce iyi ayarlanmalıdır. Hamur hazırlandıktan sonra 5-10 dakika dinlendirilmelidir. Bu sırada üzeri nemli bezle örtülmelidir.

Çörekler : Yumurtalı ve yağlı hamurlarla hazırlanıp çeşitli şekiller verilerek hazırlanan tatlı veya
tuzlu ürünlerdir. Çörekler genellikle içine katılan gereçler ve biçimlerine göre isim alırlar. Ay çöreği, tahinli çörek, paskalya çöreği vb. çoğunlukla mayalı hamurdan yapılmakla birlikte diğer hamur teknikleriyle de yapılır. En önemli özelliği ısıtılabilmeleridir. Isıtıldığında taze gibi olur.



Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar;
Pek çok kuru pasta  çeşidi vardır. Bu çeşitlerin pişirilmesinde dikkat  edilecek noktalar farklıdır.  Kurabiyeleri pişirirken hazırlandığı hamur çeşidine göre pişirme  yöntemi uygulanmalıdır.  Hazırlanan hamur çeşidine göre fırın ısısını ayarlamak ve o hamurun  özelliğine göre kurabiyeleri pişirmek gereklidir. Hazırlanan ürünlerde istenilen özelliklerin olması için kullanılan gereçlerin ölçülerinin tam olmasına dikkat etmek gereklidir.  Un kurabiyesinin fazla pembeleşmemesi ve sert olmaması üründe aranılan özelliktir.



Pişirilen Ürünlerin Saklanması

Kurabiyelerde yine pişirmede olduğu gibi saklama sürelerinde de farklılık gösterirler. Bazı kurabiyeler uzun süre dayanır(acı badem kurabiyesi gibi). Bununla birlikte saklama süreleri diğer kurabiyelerde hemen hemen aynıdır. Oda ısısında 2-3 gün saklanabilirler.


Yorumlar

Popüler Yayınlar