BİR MÜHENDİS TARİFİ: TAZE BİBERİYELİ TAVA EKMEĞİ




Merhaba..Bu akşam bir değişiklik yapıyoruz ve bir dostumuzun tarifine yer vermek istiyoruz. Bu tarif bir tatlıya ait değil ama bir unlu mamulün, değişik bir ekmeğin tarifi.

Tarif için Yük. Müh. Dilek Alp Perçin hanımefendiye teşekkür ederiz. Kendisi lütfederse, bundan sonra birbirinden değerli tatlı ve pasta tarifleriyle bizlerle birlikte olacak..





Tarif edeceğimiz lezzetin adı: TAZE BİBERİYELİ TAVA EKMEĞİ

Şimdi biz susalım ve sözü Dilek Hanım'a bırakalım:

Yaprak dökmeyen küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi çam kokusuna benzer kokusuyla başta balık ve et yemekleri olmak üzere mutfaklarda pek çok yemeğe lezzet vermek amacıyla baharat olarak tüketilmekte. Biberiyenin Türkiye'deki yaygın yetişim alanı Akdeniz Bölgesidir. İstanbul ve Ege'de de yetişme imkanı bulur.
Biberiye sağlık amaçlı kullanılan bitkilerden bir tanesidir. Bazı faydaları;

·         Hafızayı güçlendirir
·         Konsantrasyonu arttırır
·         Hazımsızlığı giderir
·         Kabızlığı giderir
·         Toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır
·         Bağışıklık sistemini güçlendirir
·         Kan dolaşımını arttırır
·         Beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar
·         Baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir



Bunun yanı sıra çiçekleri haşlanarak da kullanılır. Çiçekleri haşlandığında uyarıcı etkiye sahip olur. Şurup ve kolonya yapımında kullanılır. Biberiyenin yaprakları ise yağ olarak kullanılır.
·        
Biberiye tıbbi açıdan kullanmanın yanı sıra yemeklerde de kullanılan bir bitkidir. Bitkinin sıcak ve baharatlı bir kokusu vardır. İçecekler ve tatlılarda da kullanılır.
·      
Biberiye alırken yapraklarının taze kokusunun da keskin ve baharatlı olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer biberiye daha sonra kullanılacaksa bir kağıt havluya sarıp buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında ortalama 4 gün bozulmadan durabilir. Biberiyeyi yemeklerde kullanmadan önce yıkamak gerekir.
·        
Taze biberiye kavurma tavuk ile çok yakışan bir lezzettir. Bunun için yemeğin içine biberiye bütün bir dal olarak atılır. Biberiye aynı şekilde kullanımı ile balık yemeklerine de oldukça yakışır.
·        
Biberiye ekmek ve poğaça yapımında da kullanılır. Bunun için ince bir şekilde doğranan biberiye yaprağı fırına yerleştirmeden önce hamurun üzerine serpilir.
·        
Biberiye çorbalarla da yakışan bir tattır. Özellikle tavuk çorbasıyla uyumlu bir tat yakalanır. Tavuk çorbasının içerisine 2 çay kaşığı taze biberiye eklemek yeterli olur.
·        
Biberiye yaz aylarında soğuk içeceklerin içine konularak ya da süsleme amaçlı da kullanılır. Özellikle limonata için ideal bir tat oluşturur. Taze biberiye limonataya katılarak tüketilebilir.
·        
Biberiye kurusu baharat olarak kullanıldığında da bir çok yemeğe yakışır. Tavuk yemeklerine sos hazırlarken kuru biberiye; adaçayı, mercanköşk, kekik, karabiber ile uyumlu bir tat yakalar.
·        
Patates püresi de kurutulmuş biberiye ile çok uyumlu bir lezzettir. Bunun için püre haline getirilmiş patatese 1 çay kaşığı yeterli olur.
·        
Biberiyenin kurusunu pizza yapımında da kullanılır. Bunun için pizzayı fırına vermeden önce 1 çay kaşığı kadar ütüne serpilmesi gerekir.
·        
Biberiyenin kurusu tatlılara da yakışan bir lezzettir. Bunun için bir çay kaşığı biberiye kurusu yeterli olur.
·        
Biberiye kurusuna en çok yakışan meyveler çilek, limon ve şeftalidir. Biberiye dondurmalara eklenince de hoş bir lezzet verir.



Malzemeler
 4,5 su bardağı un, yarım paket yaş maya, 1 çay bardağı süt, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tutam taze biberiye, tuz, su

SOSU İÇİN: 1 tutam fesleğen, 2 diş sarımsak, zeytinyağı, tuz,

Hazırlanışı:
Taze biberiyeyi minik minik doğruyoruz. Unu karıştırma kabına alıyoruz. Tuzunu atıyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortaya yaş mayayı koyuyoruz. Mayanın üzerine sütü ve zeytinyağını döküyoruz. Biraz da ılık su döküyoruz. Ortadaki sıvılarla mayayı eritiyoruz. Doğradığımız biberiyeyi ilave ediyoruz. Ortadan başlayarak hamuru yoğuruyoruz. Kenardan un alarak hamuru özleşene kadar birkaç dakika yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığından biraz daha cıvık kıvamda bir hamur olacak.  Döküm tavaya yerleştiriyoruz. (Fırına girecek) Üzerine fırçayla hafif su sürüyoruz, üzerindeki unlarını bu şekilde temizliyoruz. Hamuru tavada mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Sosu için, fesleğeni doğruyoruz. Tavaya zeytinyağı döküyoruz. İçine sarımsağı ve fesleğeni koyuyoruz. Tuzunu atıyoruz ve pişiriyoruz. Ekmeğimiz pişince dilimliyoruz ve afiyetle servis ediyoruz.
Sağlıkla başlayan yeni bir bahar diliyorum…



Yorumlar

Popüler Yayınlar