BU DA BİLİMSEL PASTA

 



Merhaba..
Bugün o kadar yoğundum o kadar yoğundum ki, size sabah ve öğlen tatlı tarifler sunamadım. Ve daha da kötüsü, bu yoğunluk hafta sonuna kadar sürecek. Ama güzel bir haberim var; arkadaşlarımız İzmir'e gidiyor, Fuar İzmir'de açılacak olan Türkiye'nin en büyük unlu mamul fuarı IBATECH'in İzmir ayağını sizler için takip ediyor. O fuardan birbirinden ilginç, birbirinden tatlı, birbirinden lezzetli kareler sizlerle olacak.

Sürprizimden küçük bir ipucu da verdikten sonra konuma dönüyorum. Bugün sizlere bilimsel pasta tarifi sunacağım. Tarif yapacağım demiyorum, çünkü tarifi pastanın mimarları olan akademisyen çift, İstanbul Üniv. CTF Öğretim üyeleri Sayın Doç.Dr. Vehbi Altunçul ve değerli eşleri Prof. Dr. Havva Altunçul yapacak. Haydi sayfayı onlara bırakalım ve bizler için neler hazırladılar hep birlikte görelim;




HAVUÇLU BİSKÜVİLİ PASTA

Pastamızın daha hafif ve sağlıklı olabilmesi için yağ kullanmadığımızı dikkatinizi çekmek isteriz. Ayrıca, pastamızın büyük bölümünü oluşturan havuç ise, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır.

Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.

Havucun Sağlığa Faydaları
Havuç, A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olduğu için başta kanser olmak üzere, tümör ve birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bunun yanında cilt ve göz sağlığı için çok önemli bir besin kaynadığıdır. Havucun günlük olarak tüketilmesi birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunmamızı sağlar.

Havuç Kalp Hastalığı İçin Faydalıdır: Havucun çok iyi bir antioksidan olduğu kesin. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı mücadele noktasında hem de kanın temizlenmesi ve sirkülasyonunu hızlandırma noktasında önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı korur.

Havuç Kanserle Mücadele Eder: Zengin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca bu konuyla alakalı olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalar, havucun prostat kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, yine sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin sigara kullanıp havuç tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına bakarak havucun sigara içen kişilerde akciğerde meydana getirdiği tahribatları giderdiğini söyleyebiliriz.

Bütün bunların dışında havuç ekstresi lösemi hücrelerini öldürür ve ayrıca içerdiği beta karoten son zamanlarda çok sık rastlanan kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bu yüzden havuç tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması çok riskli ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranını azaltmaktadır. Ayrıca havucun içerdiği diğer önemli maddeler falcarinol, doğal taksin içerir. Bu içerik sayesinde tümörlerin gelişmesine engel olurken, tümöre neden olan unsurların ortadan kalmasına katkı sağlar.  
Havuç beyin sağlığı için önemli bir besindir. Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur.  

Bağırsaklar için faydalıdır. İçerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar.  



MALZEMELER:  

*5 Adet havuç, 
*2 Su bardağı toz şeker.  
*1 Çay bardağı nişasta, 
*1 Su bardağı su, 
*1 paket vanilya (5 gram), 
*2 paket pötibör bisküvi



HAZIRLANIŞI

Havuçlu bisküvili pasta yapmak için öncelikle havuçlar yıkanıp soyulur ve tencere içerisine doğranır. Tencereye havuçların üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. 

Havuçlar yumuşayınca ocaktan alınır ve içerisinde kalan suyu süzmeden blenderden geçirerek püre yapılır. 1 çay bardağı nişasta, 1 su bardağı su içerisinde ezilir ve havuç püresinin üzerine eklenir. Son olarak, toz şeker ve vanilya ilave edilip, tekrar ocağın üzerine alınır. Elde edilen karışım kısık ateşte sürekli karıştırarak koyu kıvam alıncaya kadar pişirilir ve ocaktan alınır. Orta boy bir cam tepsi hafif su ile ıslatılır ve tabanına 1 sıra bisküvi dizilir. 

Bisküvilerin üzerine 1 kepçe havuç püresi koyulup her tarafına yaydırılır. Havuç püresinin üzerine tekrar bisküvi dizilir ve bisküvilerin üzerine havuç püresi yaydırılır. Bisküvi ve havuç püresi bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. En üst kata havuç püresi koyulup yaydırılır ve hazırlanan pasta oda ısısında soğumaya bırakılır. Oda ısısında soğuyan pasta buzdolabına kaldırılarak yaklaşık 5 saat dinlendirilmesi sağlanır. Hazırlanan havuçlu bisküvili pasta dolaptan çıkartılıp dilimlenir ve arzuya göre süslenerek servis edilir.


Pastayı bir gün önceden hazırlayıp, üzerini kapatarak buzdolabında beklettiğimiz takdirde tadının daha güzel ve daha lezzetli olacağını düşünmekteyiz. Afiyet olsun.


Yorumlar

Popüler Yayınlar