AKDENİZ'İN KENDİ GİBİ SICAK LEZZETİ: KÖSE TATLISI



Merkezi Adana'da bulunan ve yarım yüzyıllık geçmişiyle sadece Adana değil, Türkiye'nin önde gelen tatlıcıları arasında kabul edilen Tatlıcı Köse firmasına özel Köse Tatlısı, Adana ve çevre illerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak büyük ilgi görüyor.

Bölgede geniş bir şube ağına sahip olan Tatlıcı Köse denilince akla hemen, işletmeyle aynı adı taşıyan tatlı geliyor: Köse tatlısı.



Köse tatlısını diğerlerinden ayıran özelliğin sıcak olarak satılması olduğunu belirten ustalar, "Biz bu tatlıyı sıcak olarak satarak buralara geldik. Bizim tatlımız soğuk değil hep sıcaktır. Zaten soğuk olarak yenmesi de çok tavsiye edilmez. Bu yüzden biz de daima sıcak olarak satarız bu tatlıyı. En önemli özelliğimiz de budur. Bunu da saatte bir tatlı çıkartarak yapıyoruz. Osmaniye'de günlük satışımız 150-200 tepsi civarında" diyor.

Peki meşhur Köse tatlısı nasıl yapılıyor. Bunu da şöyle anlatıyor tatlının ustaları:
"Tatlı için 12  kat yufkayı açarız, içerisine fıstığını döşeriz. Daha sonra yuvarlayarak dilim, dilim kesip, tek tek tepsilere yerleştiririz. Üzerine tereyağını gezdirip, soğuk hava deposuna koyarız, orada pişirme aşamasına kadar bekletiriz.




Bekleme süresinin sonunda, 217 derecede (hava şartlarına göre 230 dereceye de çıkabilir) ısıtılmış fırında, 17 dakika pişirip çıkartırız. Doğal şekerle hazırlanmış şerbetini de ekleyip, kaymak ve ya dondurmayla servis yaparız. Ama istenirse sade olarak ta tüketilebilir. Yalnız elinize aldığınızda soğuksa mikro dalga fırında ısıtıp öyle yenmesini tavsiye ederiz. Bu tatlı tepsiye dizilmeden önce kesilip yuvarlak tepsilere dizildiği için köşesi yoktur."




Yorumlar

Popüler Yayınlar