ZOR AMA LEZİZ BİR ELAZIĞ TATLISI: DOLANGER




Merhaba..Sabah size Elazığ yöresinden çok güzel bir Taş Ekmeği tatlısı tarifi vermiştik. Şimdi yine aynı yöreden başka bir lezzetin, Dolanger'in tarifini vermek istiyorum..

Dolanger tatlısı Elazığ halkının severek tükettiği ve evlerinde de yaptıkları tatlıdır. Ayrıca büyük lokantalarda dolanger tatlısı lahmacun fırınlarında pişirilmektedir.

Elazığ mutfağının vazgeçilmez hamurlu lezzetlerinden olan dolanger oldukça zahmetli bir tatlıdır. Çünkü dolanger açmak kimilerine çok zor gelebilir. Özellikle tek tek ve ince açmak yufka yapmayı bilmeyenler için pekte göze alınabilecek bir iş değildir.

Çünkü dolangerde yufkanın ince olması gerekir. Dolanger tatlısının ay-yıldız şeklinin verilmiş haline de "Ay yıldız tatlısı" denir.

Dolanger için gerekli malzemeler ve hazırlanışı şöyledir:



MALZEMELER: 
1 çay bardağı sıvıyağ, 
1 çay bardağı yoğurt, 
1 çay bardağı süt, 
1 yumurta, 
1 tatlı kaşığı Karbonat, 
aldığı kadar baklavalık un, 
yarım kilo ceviz, 

Şerbeti için:
5 bardak şeker.
 5 bardak su.
 2-3 damla limon suyu.



YAPILIŞI: 

Geniş bir kaba karbonat koyun. Üzerine karbonatın kokusunu alsın diye limon sıkın. 2 yumurta kırın. 1 bardaktan 1 parmak eksik süt, yoğurt ve sıvı yağ koyun.

Daha sonra tüm malzemeleri iyice harmanlayıp en son baklavalık unu ilave edin. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde bezeler yapıp açın. Açılan yufkanın içerisine dövülmüş cevizi serpin. Yufkayı oklavaya sarıp yuvarlayın. Oklava üzerinde her iki taraftan yufkayı sıkıştırıp oklavadan ayırın. Yağlanmış tepiye dizin. Tüm bezeler için aynı işlemi yapın. Fırında kızarana kadar pişirin. Diğer yandan suda şekeri kaynatın. Limon suyunu ilave etmeyi unutmayın. 

Dolanger ılık halde iken şerbetini dökün.




Yorumlar

Popüler Yayınlar