DOĞUMDAN ÖLÜME SEMBOL BİR TATLI: HELVA




Türk mutfağının en çok sevilen unlu tatlılarından biri olan helva; sadece sevilerek tüketilen bir gıda maddesi olarak kalmamış, doğumdan ölüme, sünnetten düğüne, insan hayatındaki bir çok önemli olayın sembolü olmuştur.

Helva, dünyaya antik Hindistan’dan yayılmıştır. Ülkemizde en çok irmikten yapılır. Bölgelere göre çeşitli farklılıklar gösterebilir. Çoğunlukla tereyağı kullanılmasına rağmen, Akdeniz bölgesinde zeytinyağı tercih edilmektedir.



Türkler için helvanın dinsel, kültürel ve törensel anlamları vardır. Bir olayı yakın çevreye, komşulara, dostlara ve akrabalara haber verme, olayın sevinç ya da acısını paylaşmak için helva kavrulur.
Doğumda, ölümde, erkek çocukların sünnetinden sonra, asker uğurlamada, askerlik dönüşünde, hacca gitmeden önce, hac dönüşünde, yeni eve girişte, çocuğun okula başlaması ve bitirmesinde, kuzuların sütten kesilme gününde, yağmur duası için, ilk çiğdemlerin görüldüğü bahar bayramında, dini günlerde ve bayramlarda. Ramazan, kandil cuma geceleri ve hayır yapılmak istendiğinde de helva kavrulur. İmparatorluk döneminde imaretlerde cuma geceleri fakirlere helva dağıtılırdı.

 Kısacası Türklerin geleneksel evinde, her kadının bir bakır tenceresi, tahta kaşığı vardır. Helvanın toplumdaki başka bir rolü de komşular arası ilişkilerde paylaşmayı, ortak çalışmayı sembolize etmesidir. Helva kavurmak zaman ve sabır isteyen bir iştir. Kısık ateşte devamlı çevrilerek kavrulan helva daha makbul olduğu için bu zahmetli iş komşularla birlikte yapılır.



Helva Çeşitleri
 Helva olarak adlandırılan birçok tatlı çeşidi vardır. Örneğin; tahin helvası, höşmerim gibi. Konu tahıl tatlıları olduğundan bu modülde sadece tahıl ürünlerinden hazırlanan helva çeşitlerin ele alacağız. Ayrıca yöresel hazırlanan bazı tatlılarda helva olarak adlandırılabilir.

İrmik Helvası
Tereyağ, irmik, çam fıstığı, şeker, süt veya su, tarçın ile yapılan bir helva çeşididir. Fıstık ve irmiğin yağda kavrulup, şeker ve süt veya su konarak pişirilmesi ile hazırlanır. Üzerine tarçın serpilerek sıcak olarak servis edilir. Tereyağı yerine sıvı yağ veya margarinde kullanılabilir. Ancak aslı tereyağı ile yapılmasıdır. Ayrıca çam fıstığı yerine ceviz de kullanılabilir.

Un Helvası
Yağ, un, şeker, su veya süt ile yapılan bir helva çeşididir. Yağ miktarının iki katı kadar un kullanılması önerilir. Unun kısık ateşte çok iyi kavrulması da çok önemlidir. Aksi takdirde helvanın kokusu hoş olmaz. İsteğe bağlı olarak ceviz, fındık, çam fıstığı, fıstık ilave edilebilir. Yöresel olarak peynirli, pekmezli ve tahinli çeşitleri de yapılmaktadır. Üzerine tarçın ilave edilip servis ılık olarak servis edilir.

Pişmaniye (keten helva, çekme helva)
Yağ, un, şeker ve limon ile yapılan bir helva çeşididir. Türk mutfağının geleneksel helvalarından biridir. Yapımı zor ve kuvvet isteyen bir helvadır. Özelliği tel tel olmasıdır. Şekerli su limon ile kaynatılıp ağdalaştırılır. Un ve yağ kavrularak meyane hazırlanır. Ağda mermere yayılarak dondurulur. Bir sini içine yerleştirilerek yuvarlak şekil verilir. Sini alttan ısıtılır. Halkanın ortasına kulak memesi yumuşaklığındaki meyane konur. Katı ağda meyane üzerinde çevrilmeye başlanır. Ağda meyaneyi ısının etki ile içerisine alarak tel tel bir hal alır. Ancak çok güç, zaman ve sabır isteyen pişmaniye yapımı daha çok belli yörelerde sanayi tipi makinelerde hazırlanmaktadır. Ağda, meyanenin kıvamı ve sini altına yakılan ateş çok iyi ayarlanmazsa, pişmaniye tel tel değil, bulgur gibi olup bozulmaktadır.




Pekmez Helvası
Tereyağ, un, dut pekmezi, ceviz, fındık, fıstık, Hindistan cevizi ile yapılan helva çeşididir. Helva pişirildikten sonra üzerine dövülmüş çerezlerin serpilmesi ile servis edilir. Sıcak ve soğuk olarak yenir.

Hasüde
Nişasta, şeker, yağ, su ve çam fıstığı ile yapılan yöresel bir helvadır. Diğer helvalardan farklı işlem basamakları vardır. Nişasta şekerle birlikte suda eritilir. Eritilmiş yağın içerisine hazırlanan karışım dökülerek katılaşıncaya kadar pişirilir. Dövülmüş ceviz, fındık veya rendelenmiş çikolata ile servis edilir. Ilık veya soğuk olarak yenir.

Kâğıt Helva
Un, şeker, glikoz, yağ, sitrik asit ve kabartma tozu ile yapılan bir çeşit helvadır. Genellikle helva üreten gıda işletmeleri tarafından üretilir. Sade olarak tüketildiği gibi, dondurma servisinde ve bazı tatlıların yapımında kullanılır.



İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler :  2 su bardağı irmik, 150 gram tereyağ veya margarin, bir çay bardağı çam fıstığı,  4 su bardağı süt, 2 su bardağı şeker, tarçın  
Yapılışı;  Yağı tencereye koyunuz eritiniz.  İrmik ve çam fıstığını ilave ediniz. Hafif ateşte sürekli karıştırarak irmik ve fıstık pembeleşinceye kadar kavurunuz. (20–25 dakika kadar) Kavrulan irmiği bir kenara alınız. Sütün içerisine şekeri koyup karıştırınız.  Sütü bir taşım kaynatınız. Kaynar sütlü şerbeti, irmiğin üzerine döküp karıştırınız.  Bir taşım kaynatınız. Tekrar karıştırıp kapağı kapalı olarak kısık ateşte irmiğin, sütün tamamını çekmesini sağlayınız.  İrmik sütü çekince ocağı kapatıp bir kez daha karıştırınız. Kapağı kapalı olarak 10–15 dakika dinlendiriniz.  Helva biraz soğuyunca kevgirle karıştırarak tanelendiriniz. Servis tabağına alıp, tarçın serperek servis yapınız. Helvanın çıtır çıtır olması istenirse bir avuç toz şeker serpilip karıştırılarak servis edilebilir.  İstenirse kuruyemişlerle süsleyiniz.



Un Helvası
Malzemeler : 4 su bardağı elenmiş un,  250 gram tereyağ veya margarin, 3 su bardağı şeker,  3 su bardağı süt veya su, isteğe bağlı olarak 1 kahve fincanı çam fıstığı, ceviz veya fındık ,  Un helvası gereçleri

Yapılışı: Şekerin yarısını 3 bardak süt veya su ile hafif ateşte kaynamaya bırakınız. Yağı tencereye koyup, eritiniz. Fıstığı ilave edip hafifçe kavurunuz.  Unu ilave ediniz. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla pembe renk alıncaya kadar çevirerek kavurunuz, ocaktan indiriniz. Kaynamakta olan şekerli sütü kavurduğunuz unun üzerine dökünüz.  Hızla karıştırarak topaklanmayı engelleyiniz.  Tekrar ateşe koyup, kapağı kapalı olarak suyunu çekince kadar pişiriniz. Ocaktan indirip 5 dakika kadar bekleyiniz. Kapağını açıp kalan şekeri üzerine döküp ara ara karıştırarak alt üst ediniz.  Kapağını kapatıp 10 dakika dinlendiriniz. Tekrar karıştırılıp, kaşıkla şekil verilerek servis tabağına alınız.  Üzerine tarçın serpiniz. Kuruyemişlerle süsleyiniz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar