BİLİMSEL BİR TATLI DAHA:CEVİZLİ BALKABAĞI PASTASI




Günaydın..

Daha önce Sayın Prof.Dr. Havva Altunçul ile değerli eşleri Sayın Doç.Dr Vehbi Altunçul hocalarımızın bu sayfada yaptığı bilimsel havuçlu pastayı hatırlarsınız.

Hocalarımız sağolsun, yeni bir bilimsel pasta tarifi daha hazırladılar bizim için bugün. Daha çok konuşmadan sözü onlara bırakalım isterseniz;

Ama daha önce hatırlatalım, bu değerli çiftimizin çok yakında, bu ve bunun gibi 30'dan fazla tarifi içeren bir kitapları çıkacak ve onu da sizlere bu sayfadan duyuracağız.

Gelelim tarifimize. Bugünkü tatlı düşümüzün adı: CEVİZLİ BALKABAĞI PASTASI




Pastamızın büyük bir bölümünü oluşturan balkabağının İçindeki etken maddeler ve içeriğini kısaca ifade etmek gerekirse, bu şifalı bitki içinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler yer almaktadır.

Balkabağının faydalarına gelince, balkabağı bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Amipli dizanteri, amipli karaciğer iltihabı ve karaciğerde amip apsesi tedavisinde de kullanılması balkabağı faydaları arasındadır. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle, kilo vermeyi, zayıflamayı sağlar. Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlar da bu dertten kolaylıkla kurtulabilir. Basur tedavisinde kullanılır. Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılır.

Pastamızda kullandığımız normal ceviz ise, çok yağlı bir besin kaynağıdır. %65 yağ, %15 Protein %7 lif içerir. Ayrıca ceviz ciddi bir kalori kaynağıdır. 100 gramı yani bir avuçtan biraz fazla ceviz yaklaşık 650 kaloridir. Bu da günlük kalori ihtiyacımızın yaklaşık 3te biridir.

Ceviz çok yüksek miktarda E vitamini içerir. Bunun yanında Kalsiyum ve magnezyum bakımından da doğadaki en güçlü bitkisel kaynaklardandır. Bu vitamin ve minerallerin yaşamsal kaynaklar olduğunu hesaba kattığımızda cevizin ne denli önemli bir besin olduğunu kolaylıkla görebilmekteyiz.



Malzemeler
1 kilo temizlenip doğranmış balkabağı,
1 Su bardağı toz şeker,
1 Paket pötibör bisküvi,
1 Çay bardağı su,
1 Paket krem şanti.
1 Su bardağı soğuk süt,
1 Su bardağı ceviz içi,
1 Su bardağı Hindistan cevizi rendesi



Hazırlanışı
Tatlımızı hazırlamak için önce ayıklanmış ve doğranmış kabakları bir tencereye alarak üzerine şeker ve suyu ekleyip kısık ateşte pişmelerini sağlamalıyız.

Şerbetini kullanmak üzere ayırdıktan sonra pişen kabaklarınızı püre haline getirip onların bir kenarda soğumalarını beklerken, diğer yandan süt ile toz krem şantiyi iyice çırptıktan sonra buzdolabında dinlenmeye bırakmamız gerekir.

Kare bir tepsinin tabanına bir kat pötibör bisküvi dizmeden önce onları şerbete bandırarak biraz yumuşamasını sağlayalım. İkiye böldüğünüz kabak püresinin bir yarısını bisküvilerin üzerine yayacağız.

Bir kat daha aynı şekilde şerbete bandırdığınız bisküvileri dizerek üzerlerine kalan kabak püresini eşit bir şekilde dağıtıyoruz. En üst kata ise hazırladığınız krem şantiyi dökerek pasta kreması gibi sürdükten sonra iri ceviz ve Hindistan cevizi rendesi ile süslemesini sağlayacağız.

Kabak pastası bu şekilde yaklaşık 3 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis yapılabilir. Servis yapılacak pastamızın soğuk olması tercih nedenidir

HAZIRLAYANLAR: 
PROF. DR. HAVVA ALTUNÇUL / YRD.DOÇ.DR. VEHBİ ALTUNÇUL





Yorumlar

Popüler Yayınlar