ZOR ZAMANLARIN TATLISI: "SÜTLÜ NURİYE"
Fındıklı, sütlü, hafif ve vazgeçilmez bir tatlıdır Sütlü
Nuriye. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır. Sözlüklerde; “Türk mutfağına ait
bir tatlı” ifadeleriyle tanımlanır ama kaynağı ve ortaya çıkışı hakkında farklı
iddialar vardır.
Bazı kaynaklarda, yaratıcısının Nuriye isimli bir kadın
olduğu söylenir. Geçmişi, 12 Eylül'den sonra baklava fiyatlarında görülen ani
artışların getirdiği, daha kolay erişilebilir malzemelerden bir tatlı üretme
ihtiyacına uzanır. O kaynaklara göre, patenti Kocaeli'de bulunan Tatlı Güven
isimli bir tatlıcıya aittir.
Ama Türkiye’nin önde gelen baklava üreticilerinden Güllü
ailesine göre de Sütlü Nuriye’nin mucidi Nejat Güllü’dür. Sütlü Nuriye, hem
lezzet hem de hikâye olarak Güllüoğlu için ayrı bir öneme sahiptir. Güllü
ailesinin anlattıklarına göre; 12 Eylül döneminde baklavaya “narh” gelmesi,
ekonomik açıdan baklava üretim ve satışını imkansız hale getirmiş; o günlerde
Nejat Güllü de işlerini devam ettirebilmek adına fındıklı ve şerbeti sütlü bir
baklava çeşidi geliştirmiştir. O günlerden kalan tek tatlı hatıra olarak anılan
Sütlü Nuriye, sadece Baklavacı Güllüoğlu bünyesinde değil, Türk mutfağında da
özel bir yer edinmiştir.
Kaynağı ne olursa olsun, mucidi kim olursa olsun bir gerçek
var ki; Sütlü Nuriye baklavadan daha ucuz, ancak tadı neredeyse onun kadar
lezzetli bir tatlıdır. Üstelik daha hafif, insanı rahatsız etmeyen ve damakta
eşsiz lezzet bırakan bir tatlıdır Sütlü Nuriye.
Önce malzemeler;
2.5 su bardağı un, 2 tane yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz,
yeterince su, 200 gram tereyağı
Hamuru açmak için;
2 su bardağı nişasta,
İçine; 1 su
bardağı kavrulmuş fındık
Şerbet malzemeleri;
3 su bardağı toz şeker, 1.5 su bardağı su, Yarım limonun suyu, 1 su bardağı süt
Üzerine; 1 çay
bardağı toz fındık,
Ve işte ünlü ustaların tarifiyle Sütlü Nuriye’nin yapılışı;
Sütlü Nuriye için önce yoğurma kabına unu alın ve ortasını
havuz gibi açın. Ortaya yumurtasını, tuzunu ve sert bir hamur olacak şekilde
suyunu ekleyip yoğurun. Hamurunuzu 7 parçaya ayırıp bir köşede 15 dakika
dinlendirin. Hamurun bir parçasının üzerine nişasta serpin ve avucunuzun içiyle
hafifçe açın. Hazırladığınız diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın.
Hamurlarınızı sırayla nişasta serpiştirip oklava kullanarak baklava yufkası
gibi çok ince olacak şekilde açın. Açtığınız hamurları aralarına nişasta
serperek üst üste dizin. Baklavayı hazırlayacağınız tepsiyi hamurun üzerine
koyun ve tepsi büyüklüğünde kesin, yani fazla gelen kısımları çıkartın.
Kestiğiniz yufkaları
yağladığınız tepsiye aralarına eritilmiş tereyağı serpiştirerek yayın. Üzerine
kavrulmuş fındığı serpiştirin. Tepsi büyüklüğündeki yufkaların her birini
arasına eritilmiş tereyağı sürerek tepsinin üzerine serin. Tatlınızı fırına
sürmeden önce istediğiniz büyüklükte kare ya da dikdörtgen parçalar kesin.
Kalan tereyağını da en üste gezdirin.
Yorumlar
Yorum Gönder