AKDENİZ'İN KENDİ GİBİ SICAK LEZZETİ: KÖSE TATLISI
Merkezi Adana'da bulunan ve yarım yüzyıllık geçmişiyle
sadece Adana değil, Türkiye'nin önde gelen tatlıcıları arasında kabul edilen
Tatlıcı Köse firmasına özel Köse Tatlısı, Adana ve çevre illerin vazgeçilmez
lezzetlerinden biri olarak büyük ilgi görüyor.
Bölgede geniş bir şube ağına sahip olan Tatlıcı Köse
denilince akla hemen, işletmeyle aynı adı taşıyan tatlı geliyor: Köse tatlısı.
Köse tatlısını diğerlerinden ayıran özelliğin sıcak olarak
satılması olduğunu belirten ustalar, "Biz bu tatlıyı sıcak olarak
satarak buralara geldik. Bizim tatlımız soğuk değil hep sıcaktır. Zaten soğuk
olarak yenmesi de çok tavsiye edilmez. Bu yüzden biz de daima sıcak olarak
satarız bu tatlıyı. En önemli özelliğimiz de budur. Bunu da saatte bir tatlı
çıkartarak yapıyoruz. Osmaniye'de günlük satışımız 150-200 tepsi
civarında" diyor.
Peki meşhur Köse tatlısı nasıl yapılıyor. Bunu da şöyle anlatıyor
tatlının ustaları:
"Tatlı için 12 kat
yufkayı açarız, içerisine fıstığını döşeriz. Daha sonra yuvarlayarak dilim, dilim
kesip, tek tek tepsilere yerleştiririz. Üzerine tereyağını gezdirip, soğuk hava
deposuna koyarız, orada pişirme aşamasına kadar bekletiriz.
Bekleme süresinin sonunda, 217 derecede (hava şartlarına
göre 230 dereceye de çıkabilir) ısıtılmış fırında, 17 dakika pişirip
çıkartırız. Doğal şekerle hazırlanmış şerbetini de ekleyip, kaymak ve ya
dondurmayla servis yaparız. Ama istenirse sade olarak ta tüketilebilir. Yalnız
elinize aldığınızda soğuksa mikro dalga fırında ısıtıp öyle yenmesini tavsiye
ederiz. Bu tatlı tepsiye dizilmeden önce kesilip yuvarlak tepsilere dizildiği
için köşesi yoktur."
Yorumlar
Yorum Gönder