POLONYA'NIN ULUSAL KEKİ
Yeni bir haftanın başlangıcında, bütün dostlarımıza sımsıcak bir günaydın..
İstanbul'da hava serin ve kapalı. Ama önemli olan güneşin gönlümüze doğması, kalplerimizi ısıtması öyle değil mi?
Dün başlamıştık. Dünya mutfaklarından kekler paylaşmıştık sizlere. Bugün devamını getirmek istiyorum ve yine lezzetli, yine değişik, yine gözlere ve damaklara hitap eden harika bir kekin tarifini vermek istiyorum: POLONYA ULUSAL KEKİ
Malzeme:
1/2 kilo kadar has beyaz un,
50 gram toz şekeri,
250 gram pudra şekeri,
250 gram süzme bal,
150 gram ceviz içi,
150 gram çekirdeksiz kuru üzüm, (incir veya portakal kabuğu
şekerlemesi de olabilir),
100 gram tereyağı,
10 gram karbonat
4 yumurta,
1 tutam dövülmüş karanfil tozu,
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik cevz-i bevva,
1 kaşık kadar karışık baharat (mahlep, kişniş tozu,
dövülmüş kakule, dövülmüş sakız),
1 paket vanilya tozuyla karışmış pudra şekeri.
Yapımı:
Makineden geçirerek ceviz içini kıymalı. Üzümü soğuk suda
yumuşatmalı (portakal kabuğu ya da incir şekerlemesi kullanacak olanlar bu
şekerlemeleri tavla zarı ufaklığında parçalara doğramalıdırlar). Bir kaşık
baharat karışımıyla cevizi bevvayı, tarçını ve dövülmüş karanfili birbirine
karıştırmalı. Porselen ve yayvan bir kâseye yumurta sarısıyla küçük parçalara
bölünmüş 80 gram tereyağını koyup bunları çırparak birbirlerine yedirip
köpürtmeli. Bunları karıştırmaya ara vermeden pudra şekeriyle balı da katıp
bunları da karışıma yedirmeli. Beri yanda küçük bir kapta üç kaşık suyla toz
şekerini eritmeli ve kabı ateşe oturtmalı. Buna baharatlı karışımı katmalı ve
karıştırarak bu şerbeti akideleştirmeli.
Sonra bunu porselen kâsedeki karışıma katmalı.
Karıştırmaya devam ederken unun yarısını azar azar serpip bu karışıma
yedirmeli. Karbonatı da katıp yedirdikten sonra bir başka yerde kar köpüğü
haline getirilmiş yumurta aklarını kaşık kaşık bu hamura katıp yedirmeli.
Karışıma öbür unu da azar azar katıp yedirdikten sonra kıyılmış ceviz içini ve
suyu süzülmüş üzümü (veya şekerlemelerden birini) katıp bunu da karışıma
yedirmeli Sonra bu hamuru yağa bulanmış dikdörtgen biçiminde bir kek kalıbına
boşaltmalı.
Bir spatulayla düzleyip kalıbı 180 dereceye göre
kızdırılmış termostatlı bir fırına sürüp orada bir saat kadar bırakmalı. Pişince
kalıbı fırından çıkarıp servis tabağına baş aşağı ederek içindekini tabağa
aktarmalı. Soğumaya bırakmalı. Kek soğuyunca vanilyalı pudra şekeri
serpmeli ve dilimleyip servis yapmalı.
Not: Fotoğraflardan bazıları kakaolu keke aittir. İstenilirse bu kekin kakaolusu da yapılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder