PASTA SÜSLEMEDE ŞEKER HAMURU VE KREMA
Pasta
yapımı kadar onu süslemek de başlı başına bir olaydır. Hatta profesyonel pasta
ustaları için, bir pastanın damağa olduğu kadar göze de hitap etmesi çok önemli
olduğu için, pasta süslemenin yapmaktan daha zor ve emek gerektiren bir iş
olduğunu söylemek mümkündür.
Pasta süslemek başlı başına bir sanattır. Çünkü
profesyonel pastacılıkta, pastayı sattıran lezzeti kadar hatta bazen
lezzetinden çok görüntüsüdür. Müşteri, pastadan ilk gördüğü anda etkilenirse,
satış daha kolay olur. Hatta pastanın tadına o an bakamayacakları için,
müşteriler çoğu zaman görüntüsüne bakarak alıp almamaya karar vermektedirler.
Bu yüzden, bir pasta ustasına düşen en önemli görev
de pastanın süslenmesidir. Sırf bu amaçla dünyada kurslar açılmaktadır. İşte bu
nedenle biz de siz değerli pasta ustalarına naçizane önerilerde bulunalım
istedik ve pasta süslemedeki iki önemli tekniğin püf noktalarını, sizler için
uzmanlara sorduk;
Şeker
hamuru ile pasta süsleme
Bir pastalık şeker hamurumuzu hazırlamak için, 450 gram
pudra şekeri, 50 gram glikoz, 5 gram jelatin ve 30 militre su gerekiyor.
Hemen hatırlatalım. Süslemeye başlamadan önce, jelatinin ıslatılması ve şişmesinin
beklenmesi önemli. Şiştikten sonra diğer işlemlere geçilir. Pudra şekeri çok
ince bir elekle elenir. Çünkü şeker ne kadar ince ise yapılacak hamur o kadar
başarılı olur.
Islanmış olan jelatin suya konulur ve kaynamaya
bırakılır. Bu arada kaynamadan önce jelatine glikoz eklenir. Oluşmuş sıvı ile
pudra şekeri karıştırılır ve bir hamur elde edilir. Hamuru çok sert ise, bir
kaç damla su ya da yumuşak ise pudra şekeri ekleyerek, hamur istenilen kıvama
getirilir. Bu hamur, 2 naylon poşet veya yağlı kağıt arasında merdane ile açılır.
Eğer hamur kağıda yapışıyorsa pudra şekeri eklenir.
Şeker hamuru ile pasta kaplamak içinse, pastanın
üzerine ince bir tabaka pasta kreması, tanesiz reçel, yumuşamış tuzsuz tereyağ
veya margarin sürmek gerekir ki, hamuru kopmadan kaysın. Krem şanti kullanmak ise
hamuru eritir.
Krema
ile pasta süsleme
Şeker hamuru ile kaplanan pastaları sevmeyenler için
muhteşem görünümlü ve basit bir pasta süsleme yöntemi de krema ile pasta
süslemedir. Sadece koyu kıvamlı bir krem şanti bu süsleme yöntemi için yeterli
olacaktır.
Böyle bir süsleme için ilk önce aynı krema ile astar
kaplaması yapmanız gerekiyor. Süslenen pastanın önceden hazırlanması ve hafif
bir kaplama ile dolapta bekletilmiş olması başarıyı arttıracaktır. Çünkü
süslenecek pasta ya da pastalar, bu şekilde çok daha yumuşak ve lezzetli olur. Yine
başarılı bir süsleme için, pastanın ilk defasında dolaptan çıkarıldıktan sonra
ikincisinde ise sunuma yakın süslenmesi hem görüntüsünün hem de lezzet ve
kalitesinin mükemmel olmasını sağlar.
Süsleme yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer
husus ise süsleme işlemi sırasında kremaları kaşıkla sıyırırken kaşığı suya da
batırmaktır. Bu şekilde kremadan daha çok verim elde edilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder