KEMALPAŞA'NIN TRAKYALI KARDEŞİ: "HAYRABOLU PEYNİR TATLISI"
Tekirdağ'ın Hayrabolu
ilçesinde ilçenin adıyla özdeşleşmiş meşhur peynir tatlısı, benzersiz lezzeti
ile tatlıseverlerin vazgeçilmezi haline geldi.
Yumurta, un ve tuzsuz peynir kullanılarak harmanlanan
Hayrabolu Peynir tatlısının çok ilginç bir hikayesi var aslında. Daha önce
Hayrabolu'da "Kadı Göbeği" adıyla tanınan bu tatlı, bahar aylarının
taze bitkileri ile beslenen ineklerin verdiği günlük süt ile imal edilmekteydi.
Kadı Göbeği tatlısı aynı zamanda ‘Peynir Tatlısı’ olarak anılıyordu.
Hayrabolu'da faaliyet gösteren Peytat’ın sahibi Saim Kaya, aşçılık
yaparken sıklıkla gerçekleştirdiği Bursa ziyaretlerinde Kemalpaşa tatlısını
tanıyarak birbirine benzer bu iki tatlıyı bütünleştirmiş ve 1972 yılında ilk
Hayrabolu Peynir Tatlısını üretmeye başladı.
Peynir tatlısı, Hayrabolu’da taze ve kuru
olmak üzere 2 farklı tipte hazırlanıyor. Modern teknolojiyle üretilen bu leziz tatlı,
çifte fırınlanarak 8 ay gibi uzun bir süre dayanıklılığını muhafaza edebiliyor.
Bu nefis tatlıyı yapmak isteyenler için tarifi
şöyle;
Hamuru İçin :
*Yarım
kg tuzsuz peynir,
*4 yumurta, yarım su bardağı un,
*yarım su bardağı irmik,
*1 Çay
kaşığı karbonat,
Şerbeti için:
*3
su bardağı şeker,
*4 su bardağı su,
*yarım limonun suyu
Yapımı :
Peyniri
ellerinizle yumuşatarak ezin. Yumurtaları peynire ekleyip bir süre daha
karıştırın. (Dört yumurtadan iki yumurtanın sadece sarısı eklenir, beyazı
ayrılır) Diğer malzemeleri de ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde
edin. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, kurabiye şekli
verin. Margarinle yağlanmış fırın tepsisinde orta hararetli ısıda 45 dakika
kadar fırınlayın. Diğer tarafta bir tencerede, şeker, su ve limon suyuyla iyi
bir kıvam bağlayacak şekilde tatlının şerbetini hazırlayın. Kurabiyeler
soğuduktan sonra, ilk sıcaklığı çıkmış olan şerbete atıp yarım saat şerbette
bekleterek servis tabağına alın.
Yorumlar
Yorum Gönder