KEMALPAŞA'NIN TRAKYALI KARDEŞİ: "HAYRABOLU PEYNİR TATLISI"




Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde ilçenin adıyla özdeşleşmiş meşhur peynir tatlısı, benzersiz lezzeti ile tatlıseverlerin vazgeçilmezi haline geldi.

Yumurta, un ve tuzsuz peynir kullanılarak harmanlanan Hayrabolu Peynir tatlısının çok ilginç bir hikayesi var aslında. Daha önce Hayrabolu'da "Kadı Göbeği" adıyla tanınan bu tatlı, bahar aylarının taze bitkileri ile beslenen ineklerin verdiği günlük süt ile imal edilmekteydi. Kadı Göbeği tatlısı aynı zamanda ‘Peynir Tatlısı’ olarak anılıyordu.

               

Hayrabolu'da faaliyet gösteren Peytat’ın sahibi Saim Kaya, aşçılık yaparken sıklıkla gerçekleştirdiği Bursa ziyaretlerinde Kemalpaşa tatlısını tanıyarak birbirine benzer bu iki tatlıyı bütünleştirmiş ve 1972 yılında ilk Hayrabolu Peynir Tatlısını üretmeye başladı.  

Peynir tatlısı, Hayrabolu’da taze ve kuru olmak üzere 2 farklı tipte hazırlanıyor.  Modern teknolojiyle üretilen bu leziz tatlı, çifte fırınlanarak 8 ay gibi uzun bir süre dayanıklılığını muhafaza edebiliyor.

Bu nefis tatlıyı yapmak isteyenler için tarifi şöyle;

                    

Hamuru İçin
*Yarım kg tuzsuz peynir,
*4 yumurta, yarım su bardağı un, 
*yarım su bardağı irmik, 
*1 Çay kaşığı karbonat,

Şerbeti için
*3 su bardağı şeker, 
*4 su bardağı su, 
*yarım limonun suyu




Yapımı : 
Peyniri ellerinizle yumuşatarak ezin. Yumurtaları peynire ekleyip bir süre daha karıştırın. (Dört yumurtadan iki yumurtanın sadece sarısı eklenir, beyazı ayrılır) Diğer malzemeleri de ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, kurabiye şekli verin. Margarinle yağlanmış fırın tepsisinde orta hararetli ısıda 45 dakika kadar fırınlayın. Diğer tarafta bir tencerede, şeker, su ve limon suyuyla iyi bir kıvam bağlayacak şekilde tatlının şerbetini hazırlayın. Kurabiyeler soğuduktan sonra, ilk sıcaklığı çıkmış olan şerbete atıp yarım saat şerbette bekleterek servis tabağına alın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar