ELAZIĞ'DAN YÖRESEL BİR TAT: TAŞ EKMEĞİ TATLISI
Güzel ve güneşli bir İstanbul sabahından bütün dostlara günaydın. Bugün hep beraber Doğu Anadolu'ya gidiyoruz ve Harput'u, çayda çırası, Keban Barajı ve daha bir çok önemli değeri ile ünlü kentimiz Elazığ mutfağından harika bir yöresel lezzeti tanıyoruz: TAŞ EKMEĞİ TATLISI
Taş ekmeği Elazığ yöresine ait olup, adı ve ana malzemesi
her ne kadar ekmek olsa da, tatlı olarak yenilen güzel bir lezzettir.Taş ekmeği
denilmesinin sebebi yöreye ait özel bir taşın ısıtılıp akıtma hamurunu üzerine
dökülerek yapılmasındandır. Günümüzde aynı işlem mermer üzerinden de yapılmaktadır.
Misafirperver insanların şehri Elazığ’da taş ekmek
tatlısının yanı sıra, orcik, ağın leblebisi gibi kendine has ve kendi ismiyle
anılan pek çok yemek ve tatlısı da vardır.
Bu kısa bilgiden sonra gelelim Taş Ekmeği tatlısının tarifine:
MALZEMELER :
3 su bardağı un,
3 adet yumurta,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı
su,
1/2 sıvı yağ,
1 çay bardağı yoğurt,
1
tatlı kaşığı kuru maya
Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
isteğe bağlı olarak tuzsuz tereyağı
3 -4 damla limon.
YAPILIŞI: Önce ayrı bir kapta şerbet malzemeleri kaynatılıp şerbeti hazırlanır ve ılıması için bir kenara bırakılır.
Ardından tatlı için hazırladığımız bütün
malzemeler bir kap içinde karıştırılıp çırpılır, karıştırılan malzeme yaklaşık
30 dakika dinlendirilir, bu işlemlerden sonra bir sac ya da yanmaz tavaya sıvı
haldeki karışım dökülür ve yuvarlak bir şekilde krepler pişirilir.
Pişirme
işlemi bittikten sonra bir servis tepsisine her bir katın arasına ceviz
serpilecek şekilde üst üste dizilir ve hazırlanan ılık şerbet dökülür.
Tatlımız artık hazır. Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder