BU DA BİLİMSEL PASTA
Merhaba..
Bugün o kadar yoğundum o kadar yoğundum ki, size sabah ve öğlen tatlı tarifler sunamadım. Ve daha da kötüsü, bu yoğunluk hafta sonuna kadar sürecek. Ama güzel bir haberim var; arkadaşlarımız İzmir'e gidiyor, Fuar İzmir'de açılacak olan Türkiye'nin en büyük unlu mamul fuarı IBATECH'in İzmir ayağını sizler için takip ediyor. O fuardan birbirinden ilginç, birbirinden tatlı, birbirinden lezzetli kareler sizlerle olacak.
Sürprizimden küçük bir ipucu da verdikten sonra konuma dönüyorum. Bugün sizlere bilimsel pasta tarifi sunacağım. Tarif yapacağım demiyorum, çünkü tarifi pastanın mimarları olan akademisyen çift, İstanbul Üniv. CTF Öğretim üyeleri Sayın Doç.Dr. Vehbi Altunçul ve değerli eşleri Prof. Dr. Havva Altunçul yapacak. Haydi sayfayı onlara bırakalım ve bizler için neler hazırladılar hep birlikte görelim;
HAVUÇLU BİSKÜVİLİ PASTA
Pastamızın daha hafif ve sağlıklı olabilmesi için yağ
kullanmadığımızı dikkatinizi çekmek isteriz. Ayrıca, pastamızın büyük bölümünü
oluşturan havuç ise, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak
tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay
olan besin kaynakları arasındadır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6
C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A
vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda
göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik
asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından
dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
Havucun Sağlığa Faydaları
Havuç, A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olduğu
için başta kanser olmak üzere, tümör ve birçok hastalık için şifa kaynağıdır.
Bunun yanında cilt ve göz sağlığı için çok önemli bir besin kaynadığıdır.
Havucun günlük olarak tüketilmesi birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunmamızı
sağlar.
Havuç Kalp Hastalığı İçin Faydalıdır: Havucun çok iyi bir
antioksidan olduğu kesin. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı
mücadele noktasında hem de kanın temizlenmesi ve sirkülasyonunu hızlandırma
noktasında önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği
için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu
engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan
serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı
korur.
Havuç Kanserle Mücadele Eder: Zengin miktarda beta karoten
içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca bu
konuyla alakalı olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalar, havucun prostat
kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, yine
sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin sigara kullanıp havuç
tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur. Bu
araştırma sonuçlarına bakarak havucun sigara içen kişilerde akciğerde meydana
getirdiği tahribatları giderdiğini söyleyebiliriz.
Bütün bunların dışında havuç ekstresi lösemi hücrelerini
öldürür ve ayrıca içerdiği beta karoten son zamanlarda çok sık rastlanan kolon
kanserine yakalanma riskini azaltır. Bu yüzden havuç tüketiminin düzenli bir
şekilde yapılması çok riskli ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranını
azaltmaktadır. Ayrıca havucun içerdiği diğer önemli maddeler falcarinol, doğal
taksin içerir. Bu içerik sayesinde tümörlerin gelişmesine engel olurken, tümöre
neden olan unsurların ortadan kalmasına katkı sağlar.
Havuç beyin sağlığı için önemli bir besindir. Havucun
içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde
olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı
olur.
Bağırsaklar için faydalıdır. İçerdiği lifler ile sindirim
sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve
midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların
hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini
sağlar.
MALZEMELER:
*5 Adet havuç,
*2 Su bardağı toz
şeker.
*1 Çay bardağı nişasta,
*1 Su
bardağı su,
*1 paket vanilya (5 gram),
*2 paket pötibör bisküvi
HAZIRLANIŞI:
Havuçlu bisküvili pasta yapmak için
öncelikle havuçlar yıkanıp soyulur ve tencere içerisine doğranır. Tencereye
havuçların üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocağın üzerinde kaynamaya
bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte havuçlar yumuşayıncaya
kadar pişirilir.
Havuçlar yumuşayınca ocaktan alınır ve içerisinde kalan suyu
süzmeden blenderden geçirerek püre yapılır. 1 çay bardağı nişasta, 1 su bardağı
su içerisinde ezilir ve havuç püresinin üzerine eklenir. Son olarak, toz şeker
ve vanilya ilave edilip, tekrar ocağın üzerine alınır. Elde edilen karışım
kısık ateşte sürekli karıştırarak koyu kıvam alıncaya kadar pişirilir ve
ocaktan alınır. Orta boy bir cam tepsi hafif su ile ıslatılır ve tabanına 1
sıra bisküvi dizilir.
Bisküvilerin üzerine 1 kepçe havuç püresi koyulup her
tarafına yaydırılır. Havuç püresinin üzerine tekrar bisküvi dizilir ve
bisküvilerin üzerine havuç püresi yaydırılır. Bisküvi ve havuç püresi bitinceye
kadar aynı işlem tekrarlanır. En üst kata havuç püresi koyulup yaydırılır ve
hazırlanan pasta oda ısısında soğumaya bırakılır. Oda ısısında soğuyan pasta
buzdolabına kaldırılarak yaklaşık 5 saat dinlendirilmesi sağlanır. Hazırlanan
havuçlu bisküvili pasta dolaptan çıkartılıp dilimlenir ve arzuya göre
süslenerek servis edilir.
Pastayı bir gün önceden hazırlayıp, üzerini kapatarak
buzdolabında beklettiğimiz takdirde tadının daha güzel ve daha lezzetli
olacağını düşünmekteyiz. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder