KURTULUŞ SAVAŞI AZIĞI: "SEFERBERLİK ÇÖREĞİ"
Günaydın sevgili dostlar..
Bu yazımızda sizlere, tatlı olmayan ama ortaya çıkışı çok anlamlı olan bir unlu mamulü tanıtmak istiyorum: SEFERBERLİK ÇÖREĞİ...
Çanakkale ve Kurtuluş
Savaşları için cepheye giden askerler için yapılan "seferberlik
çöreği" yaklaşık yüz yıldır Balıkesir’in Savaştepe ilçesine bağlı
Sarıbeyler beldesinde yaşatılıyor.
Malzemeleri tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susam
olan, besleyici ve enerji verici özelliğe sahip çörek, iki aya kadar
bayatlamamasından dolayı o dönem askerlerin en önemli azıkları arasında yer
almış bir ekmek türü.
Tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susam içeren, besleyici
ve enerji verici çöreğin, iki aya kadar dayanabilmesi dolayısıyla o dönemde
askerlerin en önemli azıkları arasında yer aldığı biliniyor.
Bu ekmek türünün ilk kez, Çanakkale Savaşları'nda cepheye
giden askerler için o dönemde eldeki imkânlarla üretildiğinin bilindiğini
anlatan bölge halkı, çöreğin Çanakkale'den sonra Kurtuluş Savaşı'nda çarpışan
askerlerimizin de yiyeceği olduğunu ve Milli Mücadele yıllarında Savaştepe
yakınında oluşturulan cephede, Yunanlılara karşı çarpışan Türk askerine
beldenin kadınlarının bu çörekten yapıp götürdüklerini belirtiyor.
O dönem cepheye giden her
askerin çantasına yakınları ya da belde sakinleri bu çörekten koymuş.
Seferberlik çöreği sadece o dönemde değil, günümüzde de
anlamını yitirmiş değil. Asker uğurlamaları ve düğünlerde yapılan çörek, düğün
öncesinde oğlan evinden kız evine (ailenin bütçesine göre değişen miktarda, en
fazla ise 100 çörek) özel sepetler içinde törenle gönderiliyor. Kız evi ise bu çöreklerin içine oğlan evinden
gelen helvayı da koyarak düğün davetiyesi olarak akrabalarına dağıtıyor.
Gelelim tarifine;
Çöreğin mayası bir gün öncesinden yoğurt, tarhana, şeker ve
zeytinyağı karışımından hazırlanıyor. Bir
gün bekleyen maya, un ve suyla karıştırılıyor. Hamuru oluşturduktan sonra küçük
parçalara ayrılıp her biri bolca susamlanıyor.
Yaklaşık 3 saat dinlenen hamur, pişirmeye hazır hale geldikten sonra hemen her
evin bitişiğinde bulunan odun fırınlarında pişiriliyor.
Tarifin ölçülerini nereden bulabilirim?
YanıtlaSil