KURTULUŞ SAVAŞI AZIĞI: "SEFERBERLİK ÇÖREĞİ"




Günaydın sevgili dostlar..

Bu yazımızda sizlere, tatlı olmayan ama ortaya çıkışı çok anlamlı olan bir unlu mamulü tanıtmak istiyorum: SEFERBERLİK ÇÖREĞİ...

Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları için cepheye giden askerler için yapılan "seferberlik çöreği" yaklaşık yüz yıldır Balıkesir’in Savaştepe ilçesine bağlı Sarıbeyler beldesinde yaşatılıyor.

Malzemeleri tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susam olan, besleyici ve enerji verici özelliğe sahip çörek, iki aya kadar bayatlamamasından dolayı o dönem askerlerin en önemli azıkları arasında yer almış bir ekmek türü.

Tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susam içeren, besleyici ve enerji verici çöreğin, iki aya kadar dayanabilmesi dolayısıyla o dönemde askerlerin en önemli azıkları arasında yer aldığı biliniyor.

Bu ekmek türünün ilk kez, Çanakkale Savaşları'nda cepheye giden askerler için o dönemde eldeki imkânlarla üretildiğinin bilindiğini anlatan bölge halkı, çöreğin Çanakkale'den sonra Kurtuluş Savaşı'nda çarpışan askerlerimizin de yiyeceği olduğunu ve Milli Mücadele yıllarında Savaştepe yakınında oluşturulan cephede, Yunanlılara karşı çarpışan Türk askerine beldenin kadınlarının bu çörekten yapıp götürdüklerini  belirtiyor.



O dönem cepheye giden her askerin çantasına yakınları ya da belde sakinleri bu çörekten koymuş.

Seferberlik çöreği sadece o dönemde değil, günümüzde de anlamını yitirmiş değil. Asker uğurlamaları ve düğünlerde yapılan çörek, düğün öncesinde oğlan evinden kız evine (ailenin bütçesine göre değişen miktarda, en fazla ise 100 çörek) özel sepetler içinde törenle gönderiliyor.  Kız evi ise bu çöreklerin içine oğlan evinden gelen helvayı da koyarak düğün davetiyesi olarak akrabalarına dağıtıyor.

Gelelim tarifine;

Çöreğin mayası bir gün öncesinden yoğurt, tarhana, şeker ve zeytinyağı karışımından hazırlanıyor.  Bir gün bekleyen maya, un ve suyla karıştırılıyor. Hamuru oluşturduktan sonra küçük parçalara ayrılıp  her biri bolca susamlanıyor.

 Yaklaşık 3 saat dinlenen hamur, pişirmeye hazır hale geldikten sonra hemen her evin bitişiğinde bulunan odun fırınlarında pişiriliyor.

 Yöre halkı, Seferberlik Çöreği’nin kendileri için çok önemli, ve anlamlı olduğunu söylüyor.




Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar