YAĞLI REVANİYE BİLİMSEL BİR YORUM
Tekrar merhaba.
Günün ikinci tarifiyle karşınızdayım. Size bu kez bir çoğumuzun bildiği Revani'yi hocalardan, evet yanlış okumadınız; okullarda pastacı ve tatlıcı eğiten usta öğreticilerden alınmış bilgiler ışığında anlatmak istiyorum. Bu tarif kesinlikle bilimsel bir tariftir ve öğrencilere okutulan ders notlarında Yağlı Revani tatlısı bu tarifle geçmektedir.
Evet tarif edeceğimiz tatlının adı Revani ama Revaninin Un Revanisi değil yağlısını tarif edeceğim size; (Bir de Un Revanisi var ki onda bilimsel açıdan bakıldığında kesinlikle margarin, sıvı yağ ya da tereyağı kullanılmaması gerekiyormuş dostlar. Ben de hocalardan öğrendim bunu)
Malzemeler:
Hamuru için;
·
1 su bardağı (250 g) tereyağı veya margarin
·
2 su bardağı (300 g) ince irmik
·
4 yumurta
·
2 çorba kaşığı ılık su veya süt (25-30 cm çapında fırın tepsisi için)
·
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
·
1 paket vanilya
Şurubu için;
·
5 su bardağı şeker
·
3.5 su bardağı su
·
1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
Porselen bir kapta tereyağı veya margarin avuç arasında
ezilerek ağartılır. Bir kap içerisindeki ılık suyun içine porselen kap koyulur yağ
bir kaç dakika yumuşatılır ve alınır. İrmik eklenerek eze eze yarım saat
yoğrulur. Ilık süt veya su eklenir.
Yumurtalar ayrı bir yerde koyulaşıncaya kadar çırpılır ve
eklenir. Hepsi karıştırılarak yağlanmış ve unlanmış tepsiye dökülür. Önceden
ısıtılmış fırında pişirilir.
Ayrı bir tencerede
su, limon suyu ve kalan şeker kaynamaya başladıktan sonra altı kısılarak 2
dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Revaninin üzeri kızarınca fırından çekilerek şurubun
2/3’ si üzerine gezdirilir. Hafif hararetli fırında 10 dakika daha pişirilir.
Bu arada kalan şurup ateşte biraz daha koyulaştırılır. Kaynar
hali geçince fırından çıkan revaniye dökülür. Üzerine
bir tepsi ya da kapak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Üzeri Hindistan cevizi, kıyılmış fındık, fıstık, ceviz
ile süslenerek servise sunulur.
Yorumlar
Yorum Gönder