HAMUR TATLILARIYLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Herkese günaydın.
Haftanın bu son gününü en güzel, en eğlenceli, en huzurlu ve en mutlu şekilde
geçirmenizi dilerim. İstanbul'da güneşli, pırıl pırıl bir hava var. İstanbullu
bazı değerli takipçilerim, hafta sonunu dışarıda geçirebilir. Evde kalan
takipçilerim için bugün hem önemli bir konuda bilgi vereceğim hem de kolay bir
tarif sunacağım. Evet, konumuz "HAMUR TATLILARI"
Dünya mutfaklarının hepsinde tatlıların farklı şekilleri ve
özellikleri vardır. Ancak hamur tatlıları deyince ilk akla gelen Türk
mutfağıdır. Büyük bir çeşitliliğe sahip olan Türk mutfağı hamur tatlıları
açısından da çok renkli bir yapı sergiler.
Çeşitli yöntemlerle hazırlanan hamurların şeker, bal ve
pekmezle karıştırılmasıyla hazırlanan tatlılar, hamur tatlıları grubuna girer.
Açlığı gidermede manevi doyum sağlayan ve zevkle yenen tatlıların, enerji
ihtiyacından fazlası alındığında şişmanlığa yol açar. Hamur işi tatlıların çoğu Ortadoğu kültürüne aittir.
Tarifimize geçmeden önce bir iki ipucu da vermek istiyorum hamur işi tatlılar hakkında;
Hamur yoğrulduktan sonraki mayalandırma aşamalarının
yeterince yapılmış olması ve uygun ısıda ve uygun yöntemlerle pişirilmiş olması
mayalı hamurlardan yapılan tatlıların hacimlerini olumlu olarak etkiler.
Lokma gibi tatlı hamurlarının kızartılacağı yağların önceden
kızdırılmış olması gerekir.
Kullanılan kızartma yağlarının kolayca okside olmayacak ve
dumanlanmayacak türde yağlar olmasına dikkat edilmelidir.
Pişmiş ürünün tatlandırılacağı şurubun ısısı eğer ürün sıcaksa soğuk olmalıdır. Bu nedenle ürün kızartılmadan veya fırında pişirilmeden önce şurup hazırlanmış ve soğutulmuş
olursa ideal sonuç yakalanır.. Eğer ürün ikinci kez koyu kıvamlı bal şurubuyla tatlandırılacaksa bu şurubun ısısı ılık olabilir.
Özellikle mayalı hamur tatlılarında kullanılacak şuruplar baklava şurupları gibi koyu kıvamda
hazırlanmış olmalıdır.
Gelelim tarifimize..Kolay bir tarif hazırladım size. Tarif kolay ama tatlımız çok lezzetli; PEYNİRLİ LOKMA TATLISI
Peynir lokması mayalandırılarak yapılmamasına rağmen lokma tatlısı
olduğu için bu kategoride örnek olarak verilmiştir.
MALZEMELER
Hamuru için;
· 250 g tuzsuz beyaz peynir
· 3 adet yumurta sarısı
· 125 g (1 su bardağı) un
· 450 ml (2 su bardağı) sıvı yağ
· 1 çay kaşığı tarçın
· 1 çorba kaşığı toz şeker
Şurubu için;
· 1 kg (4 su bardağı) toz şeker
· 500 ml (2 su bardağı) su
· 1 tatlı kaşığı limon suyu veya küçük bir
parça limon tuzu
HAZIRLANIŞI
· Şeker, su ve
limon suyu bir tencerede eriyinceye kadar karıştırılarak kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başladıktan
sonra ateş kısılarak 5 dakika daha kaynatılır ve
ateşten alınır.
· Peynir bir kaba, hiç pütürü kalmayıncaya kadar ezilir.
· Ezilmiş peynire yumurta sarıları eklenerek yoğurt kıvamına
gelene kadar
karıştırılır.
· Unu da eklenerek lokma hamuru hazırlanmış olur.
· Sıvı yağ kızartma tenceresinde kızdırılır.
· Yağa batırılmış bir yemek kaşığıyla hamurdan parça
alınarak kızgın yağa
atılır.
· Altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır.
· Kalan hamurun tamamı aynı şekilde kızartılır.
· Süzülerek yağdan alınır sıcak lokmalar soğuk şuruba
bırakılır.
· Şurubu çekinceye kadar 15-30 dakika kadar bekletilir.
· Servis tabağına alınarak üzerine toz şeker ve tarçın
serpilir.
Yorumlar
Yorum Gönder