PEKMEZDEN GELEN SAĞLIK VE LEZZET: HATİZE
Merhaba...
Dün belirtmiştim. İşim çok yoğun. Bu yoğunluktan fırsat bulup bloga ve sosyal medya hesaplarıma hoşunuza gidecek şeyler eklemeye çalışıyorum.
Bu arada editör arkadaşlarımız da İzmir IBATECH Fuarı'nı sizler için takip edip, tatlı enstantaneleri canlı yayınlarla sizlere aktarmaya çalışıyor.
Bu yoğunluk arasında size güzel bir tatlı tarifi yapmaya çalışacağım. Tatlımızın adı "HATİZE".
Hatize, Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin yörelerine ait bir tatlı. Bir pekmez tatlısı olduğu için, yapacağınız bir kaç işlemle, sevmeyenlere bile pekmezi sevdirecek bir tatlı Hatize..Sizlere Hatize'nin ananaslısını anlatacağım.
Gelelim tarifine:
Malzemeler
* 1 çay bardağı süt
* 2 çay bardağı su
* 1 çorba kaşığı nişasta 20 gr
* 2 tatlı kaşığı susam
* 50 gr tereyağı
* 1 portakalın suyu
* 1 çay bardağı pekmez
* 2 adet dilimlenmiş ananas
* 1 çorba kaşığı ceviz içi
* 1 çorba kaşığı ufalanmış yufka ekmek
Yapılışı:
Tencereye nişasta, su ve süt bırakılır; güzelce çırpılır. Göz
göz olana kadar orta ateşte pişirilir, susam eklenir, pişirilmeye devam edilir.
Pekmez eklenir ve pişirilme işlemi
sürdürülür.
Kıvamı olunca ocaktan alınır ve kalıplara boşaltılıp
dinlendirilir. Tavaya portakal suyu ve
az miktarda yağ eklenir, ananaslar ilave edilir ve pişirilir.
Pişen ananaslar soğutulur. Bu arada yufka kırıntıları ve ceviz az yağda
kavrulur. Servis tabağına önce ananas,
sonra hatize konur.
Üzerine kavrulmuş yufka kırıntıları ve ceviz harcı ile dekor
verilir. Servise hazırlanır.
Yorumlar
Yorum Gönder