KASTAMONU'DAN UNUTULMAZ BİR LEZZET: KAŞIK HELVASI




Tekrar merhaba..Gecenin bu son tarifinde size canım memleketimden; yani yeşil ile doğanın en uyumlu şekilde biraraya geldiği, tabiatın size görsel şölen sunduğu, misafirperver insanların yaşadığı, cennetten bir köşe olan Kastamonu'dan bir lezzeti tanıtmak istedim: KASTAMONU KAŞIK HELVASI...

Benim de aileme ve sevdiklerime zaman zaman yaptığım kaşık helvası aslında bildiğimiz un helvasının benzeri. Hatta bizim oralarda kaşık helvasına un helvasının akrabası dediklerini de belirtmeden geçemeyeceğim. Yalnız tadlarında farklılık var tıpkı isimlerinde farklılık olduğu gibi.

Kaşık helvası bol yağlı, bol şekerli enfes bir tatlı. Yağı ve şekeri bol olduğu için diyette olanların şiddetle uzak durması gereken bir lezzet. Biz uyarmış olalım..

Bu önemli uyarıdan sonra gelelim tarife:



Malzemeler:

250 gram tereyağı
2,5 su bardağı pudra şekeri
3 su bardağı un

Üzeri için:
İsteğe göre pudra şekeri



Yapılışı:

Altı kalın ve geniş bir tencereye 250 gram tereyağını koyalım. Eriyip göz göz olana kadar yağı kızdıralım, üzerine 3 su bardağı unu birden ilave ederek orta ateşte  tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştıralım. Un kokusu değişmeye başlayınca helva kokusuna dönüşünce, yağını salana kadar kavurun. Daha sonra tencereyi ocaktan alın (Eğer istenilirse, içine bir su bardağı kırılmış fındık yada fıstık ocaktan alınmaya yakın konulup karıştırılır, ardından ocak kapatılır) ve üzerine 2,5 bardak pudra şekerini dökün ve iyice yedirin. Ardında da ılınmaya bırakın.

Helva ılındıktan sonra bir yemek kaşığı yardımıyla alınıp elimizin avuç içi ile bastırarak şekil verin. Verdiğiniz şekil aynı kaşığın iç kısmının şekline benzemelidir. Ardından servis tabağına dizin,helvanın üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis yapın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar