FRANSA'DAN NEFİS BİR PASTA: ST. HONORE PASTASI




İyi akşamlar !

Bugün Fransa'ya gideceğiz ve sizlere güzel bir Fransız pastası tarif edeceğiz. Ama önce; pastacılık denilince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Fransa'daki pastacılıkla ilgili bir kaç şey yazalım:

Dünyanın lezzet duraklarından biri olan Fransa'da, Fransız ustaların elinden çıkan birbirinden lezzetli ve dayanılmaz pastalar sadece ülke vatandaşları tarafından değil, gelen turistler tarafından da severek ve beğenilerek tüketilmektedir.

Fransa’da pastacılığın yayılarak yeni bir çığır açması 1789’da büyük Fransa devrimi ile olmuş. Yalnızca kraliyet sarayında ve imtiyazlı ailelerde çalışan pastacılar işlerini kaybedince Fransa’nın her tarafına yayılarak pasta imalathanelerini açmışlardır.




 Böylece bütün pasta çeşitlerini Fransa’ya yayarak halka tattırmışlar. Bu şekilde Fransa’da modern pastacılık doğmuş. Modern pastacılığın en büyük önderleri ise, Şef Ahçı Antonin Caréme, Urbain Dubols,İsviçreli Fransız Jules Gouffe, Jülien kardeşler ve Pier Lacam olarak bilinmektedir. Pastacılık tarihinde büyük dönüşüm 18. Yüzyılın başlarında Vatel’in buluşuyla oldu. Vatel ''in bu buluşu "Krem Şanti" idi. Aynı dönemde Stanislas Leczinski "baba reale" yani şambabayı keşfediyordu. 

İlerleyen günlerde bir Fransız pastası daha tanıtacağım için, Fransız pastacılık tarihi hakkında kalan bilgileri o zaman vermeye devam edeceğim. Şimdi sıra geldi tarifimize. Pastamızın adı; ST. HONORE PASTASI



Milföy hamuru için malzemeler:  500 gram  böreklik un, 275 mililitre.soğuk su, 1 yemek kaşığı sirke, Çok az tuz,  820 gram e yada margarin

Hamuru hazırlama: Un,su,tuz,sirke ve tereyağını mikser kabına koyun ve 3 dakika orta hızda karıştırın. Hamuru 2 santimetre kalınlığında dikdörtgen olarak açın ve üzerini örtüp buzdolabına koyun,1 saat dinlendirin.  Soğuk olan tereyağını merdane ile 25x18x1.5 santimetre ölçülerine getirin ve buzdolabına kaldırın.  Buz dolabından çıkardığınız hamuru merdane ile açın.Hamurun yarısına yağı yerleştirin,diğer yarısını  yağın üzerine kapatıp kenarlarını bastırarak yağın tamamen içinde kalmasını sağlayın.Buzdolabında 1 saat dinlendirin.Hamuru ters çevirin.Merdane ile 40×30 santimetre ölçülerinde açın.Elde ettiğiniz dikdörtgenin dar olan iki kenarını da tutup uç uca gelecek şekilde, ortaya doğru katlayın.Kat yeri arada kalacak şekilde tekrar ikiye katlayın. Hamurun üzerini kapatıp 30-45 dakika dinlendirin.Her defasında hamuru 30-45 dakika buzdolabında dinlendirerek, aynı işlemi üç defa daha tekrarlayın.Milföy hamurunuz kullanıma hazır.



Choux hamuru malzemesi:   60 mililitre. su, 60 mililitre süt, 60 gram margarin, çok az tuz, 100 gram un, 5 adet yumurta

Choux hamuru hazırlama: Isıya dayanıklı derin bir kabın içine su,süt ve margarini koyun ve ateşin üzerinde kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayan karışıma elemiş olduğunuz un ile tuzu ilave edin.Hızlı bir şekilde karıştırarak 5 dakika kadar unlu karışımın içindeki su miktarının buharlaşmasını sağlayın.Ateşten alıp  derin bir mikser kabına koyun. Mikserin ucuna hamur yoğurma  aparatını takın ve birer birer yumurtaları ilave edin.

Yumurta miktarı yumurtanın büyüklüğüne göre farklılık gösterir ,siz hamurun durumuna göre azaltıp yada çoğaltabilirsiniz. Hamur ne sert nede yumuşak olacak.

Krema için malzeme:   600 gram önceden hazırlanmış pastacı kreması, 350 gram sıvı krem şanti, 100 gram beyaz çikolata, 50 gram süt kreması,
 Krema hazırlanışı: Beyaz çikolata ve kremayı birlikte erin ve soğumaya bırakın .Bir mikser kabına pastacı kremasını ve sıvı krem şantiyi koyarak kabarıncaya çırpın daha sonra beyaz çikolatalı karışımı ekleyin bütünleşene kadar karıştırın. Kremamızda hazır.
Şimdi sıra pastayı birleştirmeye geldi.



Pastanın  hazırlanışı: Fırını 140 dereceye ayarlayarak ısıtın.Milföy hamurunu 2 mm. kalındığında açın ve 20 santimetre çapında kesin.Kesmiş olduğunuz hamurun üzerini bir çatal yardımı ile delin ve fırın tepsisinin üzerinde bir saat dinlenmeye bırakın.Kenarlarına bir fırça yardımı ile yumurta sürün.düz duy takılmış bir krema torbası ile yumurta sarısı sürülmüş yerlerin üzerine çember şeklinde hamur sıkın. Kalan hamuru krema torbasına doldurun ve 2 santimetre çapında top haline getirerek, ayrı bir tepsiye dizin.Tepsileri ayrı ayrı 30 dakika pişirin.Soğumaya bırakın.

Daha sonra ince uçlu bir duy takılmış krema torbasına St.Honore kremasını doldurun ve milföy hamurunun üstündeki yuvarlaklarını delerek kremayı sıkın. Diğer tarafta şu toplarının tepsiye temas eden düz yüzeylerinde bir delik açıp krema ile doldurun.Yuvarlak olan tepe kısımlarını hazırlamış olduğumuz karamele batırın. 

Karamellenmiş tarafı yukarıda kalacak şekilde tepsiye dizin.Kalan kremayı yıldız uçlu duy takılmış krema torbasına koyarak pastanın üstünü krema ile kaplayın. Hazırlamış olduğumuz karamelli topları pastanın kenarına dizin.Ortada kalan boşluğu karamelli topları aşmayacak şekilde krema ile doldurun.




Yorumlar

Popüler Yayınlar