FRANSA'DAN NEFİS BİR PASTA: ST. HONORE PASTASI
İyi akşamlar !
Bugün Fransa'ya gideceğiz ve sizlere güzel bir Fransız pastası tarif edeceğiz. Ama önce; pastacılık denilince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Fransa'daki pastacılıkla ilgili bir kaç şey yazalım:
Dünyanın lezzet duraklarından biri olan Fransa'da, Fransız
ustaların elinden çıkan birbirinden lezzetli ve dayanılmaz pastalar sadece ülke
vatandaşları tarafından değil, gelen turistler tarafından da severek ve
beğenilerek tüketilmektedir.
Fransa’da pastacılığın yayılarak yeni bir çığır açması
1789’da büyük Fransa devrimi ile olmuş. Yalnızca kraliyet sarayında ve
imtiyazlı ailelerde çalışan pastacılar işlerini kaybedince Fransa’nın her
tarafına yayılarak pasta imalathanelerini açmışlardır.
Böylece bütün pasta
çeşitlerini Fransa’ya yayarak halka tattırmışlar. Bu şekilde Fransa’da modern
pastacılık doğmuş. Modern pastacılığın en büyük önderleri ise, Şef Ahçı Antonin
Caréme, Urbain Dubols,İsviçreli Fransız Jules Gouffe, Jülien kardeşler ve Pier
Lacam olarak bilinmektedir. Pastacılık tarihinde büyük dönüşüm 18. Yüzyılın
başlarında Vatel’in buluşuyla oldu. Vatel ''in bu buluşu "Krem Şanti"
idi. Aynı dönemde Stanislas Leczinski "baba reale" yani şambabayı
keşfediyordu.
İlerleyen günlerde bir Fransız pastası daha tanıtacağım için, Fransız pastacılık tarihi hakkında kalan bilgileri o zaman vermeye devam edeceğim. Şimdi sıra geldi tarifimize. Pastamızın adı; ST. HONORE PASTASI
Milföy hamuru için malzemeler: 500 gram böreklik un, 275 mililitre.soğuk su, 1 yemek
kaşığı sirke, Çok az tuz, 820 gram e
yada margarin
Hamuru
hazırlama: Un,su,tuz,sirke ve tereyağını mikser kabına koyun ve 3 dakika
orta hızda karıştırın. Hamuru 2 santimetre kalınlığında dikdörtgen olarak açın
ve üzerini örtüp buzdolabına koyun,1 saat dinlendirin. Soğuk olan tereyağını merdane ile 25x18x1.5 santimetre
ölçülerine getirin ve buzdolabına kaldırın.
Buz dolabından çıkardığınız hamuru merdane ile açın.Hamurun yarısına
yağı yerleştirin,diğer yarısını yağın
üzerine kapatıp kenarlarını bastırarak yağın tamamen içinde kalmasını
sağlayın.Buzdolabında 1 saat dinlendirin.Hamuru ters çevirin.Merdane ile 40×30 santimetre
ölçülerinde açın.Elde ettiğiniz dikdörtgenin dar olan iki kenarını da tutup uç
uca gelecek şekilde, ortaya doğru katlayın.Kat yeri arada kalacak şekilde
tekrar ikiye katlayın. Hamurun üzerini kapatıp 30-45 dakika dinlendirin.Her
defasında hamuru 30-45 dakika buzdolabında dinlendirerek, aynı işlemi üç defa
daha tekrarlayın.Milföy hamurunuz kullanıma hazır.
Choux
hamuru malzemesi: 60 mililitre.
su, 60 mililitre süt, 60 gram margarin, çok az tuz, 100 gram un, 5 adet yumurta
Choux
hamuru hazırlama: Isıya dayanıklı derin bir kabın içine su,süt
ve margarini koyun ve ateşin üzerinde kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayan
karışıma elemiş olduğunuz un ile tuzu ilave edin.Hızlı bir şekilde karıştırarak
5 dakika kadar unlu karışımın içindeki su miktarının buharlaşmasını
sağlayın.Ateşten alıp derin bir mikser
kabına koyun. Mikserin ucuna hamur yoğurma
aparatını takın ve birer birer yumurtaları ilave edin.
Yumurta miktarı yumurtanın büyüklüğüne göre farklılık gösterir
,siz hamurun durumuna göre azaltıp yada çoğaltabilirsiniz. Hamur ne sert nede
yumuşak olacak.
Krema için
malzeme: 600 gram önceden
hazırlanmış pastacı kreması, 350 gram sıvı krem şanti, 100 gram beyaz çikolata,
50 gram süt kreması,
Krema hazırlanışı: Beyaz
çikolata ve kremayı birlikte erin ve soğumaya bırakın .Bir mikser kabına
pastacı kremasını ve sıvı krem şantiyi koyarak kabarıncaya çırpın daha sonra
beyaz çikolatalı karışımı ekleyin bütünleşene kadar karıştırın. Kremamızda
hazır.
Şimdi sıra pastayı birleştirmeye geldi.
Pastanın hazırlanışı: Fırını
140 dereceye ayarlayarak ısıtın.Milföy hamurunu 2 mm. kalındığında açın ve 20 santimetre
çapında kesin.Kesmiş olduğunuz hamurun üzerini bir çatal yardımı ile delin ve
fırın tepsisinin üzerinde bir saat dinlenmeye bırakın.Kenarlarına bir fırça
yardımı ile yumurta sürün.düz duy takılmış bir krema torbası ile yumurta
sarısı sürülmüş yerlerin üzerine çember şeklinde hamur sıkın. Kalan
hamuru krema torbasına doldurun ve 2 santimetre çapında
top haline getirerek, ayrı bir tepsiye dizin.Tepsileri ayrı ayrı 30 dakika
pişirin.Soğumaya bırakın.
Daha sonra ince uçlu bir duy takılmış krema torbasına St.Honore
kremasını doldurun ve milföy hamurunun üstündeki yuvarlaklarını delerek
kremayı sıkın. Diğer tarafta şu toplarının tepsiye temas eden düz yüzeylerinde
bir delik açıp krema ile doldurun.Yuvarlak olan tepe kısımlarını hazırlamış
olduğumuz karamele batırın.
Karamellenmiş tarafı yukarıda kalacak şekilde
tepsiye dizin.Kalan kremayı yıldız uçlu duy takılmış krema torbasına koyarak pastanın
üstünü krema ile kaplayın. Hazırlamış olduğumuz karamelli topları pastanın
kenarına dizin.Ortada kalan boşluğu karamelli topları aşmayacak şekilde krema
ile doldurun.
Yorumlar
Yorum Gönder