OSMANLI MUTFAĞINDAN ARAP KADAYIFI
Merhaba...
Bugün biraz eskilere gideceğiz. Yapımı şu an hala devam eden, ama kökenleri ta Osmanlı dönemine dayanan bir hamur tatlısını anlatmak istiyorum size: ARAP KADAYIFI
Ama öncesinde yine biraz genel kültür diyelim ve size Osmanlı Mutfağı hakkında kısa bir bilgi verelim;
Osmanlı İmparatorluğu, yüzyıllar boyunca geniş coğrafyalarda hüküm sürmüş ve farklı milletlerle komşuluk etmiştir. Bu zaman dilimi içerisinde toplumların yaşam kültürleriyle bir sentez oluşturmuş ve bereketli toprakların sunduğu tatlar ile Osmanlı saray mutfağının zenginleşmesini sağlamıştır.
Osmanlı Saray Mutfağı; Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu (İslam dünyası), kısmen Akdeniz ve Avrupa yemek kültürlerinin harmanlanmasından oluşan geniş bir yelpazeye sahiptir. Sözü edilen kültürün geçmişte en şaşaalı biçimde hüküm sürdüğü mekân ise Osmanlı sarayıdır. Bu yüzden, saray mutfağı, geleneksel Osmanlı mutfak kültürünün üst düzeyde değerlendirildiği bir mekân olarak karşımıza çıkmaktadır.
Osmanlı zamanında tatlı yapımına büyük bir profesyonellikle bakılır bu sebeple helvacıhanede bulunan ustalar özellikle maharetli ve zeki insanlardan seçilirdi ve yerleri ayrıydı.
Tatlılarda şeker ihtiyacı baldan karşılanmaktaydı. Ramazan'da hepimizin bildiği gibi güllaç yapılırdı ve benzer şekilde aşure de özel günler listesindeydi. Bunun haricinde baklava sarayda daha üst safhalarda beklenirken o zamanki teknolojik yetersizlikten ötürü zorluğu olan kadayıfın yeri çok ayrı tutulmaktaydı.
Ayrıca Osmanlı'da ayva tatlısının da yerinin çok ayrı olduğu bilinmekte.
Gelelim tarifimize: Size tanıtacağımız Arap Kadayıfı, günümüzde bazı tatlıcılarda Taş Kadayıfı diye geçiyor.
Malzemeler:
Kadayıf için: 10 adet yassı kadayıf
Islatmak için: 1 bardak ılık süt
Bulamak için: 5 adet çırpılmış yumurta, 2 kahve fincanı un,
Kızartmak için: 500 gr. yağ,
Şurubu için: 750 gr. şeker, 1250 gr. su, 1/4 kahve kaşığı limon tuzu
Üzerine serpmek için : 100 gr. çekilmiş fıstık veya ceviz
Hazırlanışı:
Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız. Kadayıfların 2 milim kutrunda kenarlarını keserek atınız ve kadayıfları bir tepsiye koyup sütü üzerlerine dökerek ve hepsini alt üst ederek 2 dakika sütte ıslayınız.
Sonra alt ve üstlerini unlayıp bir tepsiye koyunuz ve yumurtayı üzerlerine dökerek kadayıfları yumurtaya bulayınız ve bir tavada kızgın yağda alt ve üstlerini altın sarısı gibi kızartıp bir tencereye diziniz ve şurubu üzerlerine dökünüz.
Kadayıfların kalkmaması için üzerlerine bir tabak kapatıp, tencerenin kapağını kapayınız ve ağır ateşte 15 dakika kaynatıp ateşten alınız.
Ardından şurubunun içinde soğutup üzerlerine fıstık koyup servis ediniz.
Yorumlar
Yorum Gönder