MERAKLILARI İÇİN: KURABİYENİN TARİHÇESİ


                                 

Bir çoğumuzun severek tükettiği, mis gibi kokusuyla bizi bizden alan ve çay saatlerimizin vazgeçilmezi olan kurabiyenin ilk olarak nerede ve kimler tarafından pişirildiğini ve ülkemize nasıl geldiğini hiç düşündünüz, merak ettiniz mi..

Belki günün birinde merakınızı celbeder ve bilmek istersiniz diye düşünerek, bu enfes lezzetin tarihçesini sizler için araştırdık;

                         

Bir rivayete göre; ilk kurabiyeler şans eseri yapılmıştır. Şöyle ki; Tarihteki ilk kurabiyeler sadece fırın sıcaklığı tespiti için üretilmiştir. Peki nasıl oluyor bu? Hemen açıklayalım;

Eskiden fırıncılar çok küçük miktarlardaki pasta hamurlarını fırınlarının sıcaklığını test etmek için kullanırlarmış. Bu ufak test hamurlarına Flemenkçe’de “küçük pasta” anlamına gelen “koekje” denirmiş. Bu ilginç tesadüf ile bugün bildiğimiz “cookies” (kurabiye) doğmuştur. 

Daha sonra; kurabiye geliştirilerek çikolatalı ve benzeri şekillerde oluşturuldu.Bunun da MS 7. yüzyılda gerçekleştiği tarihi kayıtlara geçmiştir.

                             
     

Kurabiye bir dönem boyunca sadece seyahat yiyeceği olarakta görülmüştür. Seyahate gitmeden önce mutlaka kurabiye alırlarmış ve yanlarında bulundururlarmış.17 ve 18. yy da kurabiye genellikle profesyoneller tarafında yapılıyormuş ancak 19. yy artık işin rengi değişmiş ve evlerde daha çok yapılmaya başlamış. Her ülke kurabiyenin içine kendine has birşeyler eklemiş ve geliştirmeye devam etmiştir.

Çikolata Parçacıklı Kurabiyenin Mucidi İse Ruth Wakefield olarak bilinmektedir. Ev yapımı kurabiye olan çikolatalı kurabiye yaparken çikolatasının bittiğini fark eden Wakefield, bunun yerine Nestle’nin kalıp çikolatasını kullanmaya karar verir. Wakefield bu sayede kaza sonucu ABD’nin en sevilen çikolatalı kurabiyesi “Toll House”u icat etmiş olur.

                               


Ülkemizde kurabiyenin ilk kez Osmanlı döneminde yapıldığı ve saray mutfağında da yerini aldığı bilinmektedir. Hatta Osmanlı'nın kendine has kurabiyeleri bulunmaktadır. İşte onlardan biri olan İncirli, Kayısılı Osmanlı Kurabiyesi'nin tarifi:

4-5 adet kuru kaysı
4-5 adet kuru incir
1 avuç kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
1 şu bardağı toz şeker
3 tane rendelenmiş kırmızı elma(armutta olabilir

Hamuru için;

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım paket margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
2 yumurtanın sarısı (aklarını ayır kullanacaksınız)
Aldığı kadar un

Üzeri için;

1 su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz
2 yumurtanın akı
5-6 çorba kaşığı pekmez

İncirli Kuru Kayısılı Osmanlı Kurabiyesi Tarifi Yapılışı
Geniş bir kabın içine hamuru için hazırladığımız malzemeleri koyup yoğuruyoruz. HAMUR elimizi bırakıp kulak memesi kıvamında olana kadar yoğuruyoruz. Daha sonra teflon bir tavada harcı için olan malzemeleri doğrayıp elemanları rendeliyoruz. Kuru üzümleri doğramaya gerek yok. Toz şeker ve tarçınla birlikte karamelize olacak şekilde kaçırıyoruz soğumaya bırakıyoruz. Hamurumuzda bu arada 15 20 dk dinlenmiştir. Hamurumuzu ortadan ikiye bölüp iki künk yapıyoruz. Ayırdığımız hamurun birini merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açıyoruz.

Birer kase yardımıyla açtığımız hamuru eşit parçalara ayırıyoruz. Hazırladığımız harçtan birer çorba kaşığı alıp yuvarlak parçaların tam ortasına koyuyoruz. Hamurun her iki ucu açık kalacak şekilde orta karşılıklı kısımdan birleştiriyor. Diğer hamurları da bu şekilde bitirip tek tek önce hamuru alt kısmından tutup üstünü yumurtanın akına ve fındığa bandırıp 180 derecelik fırında 30 dk pişiriyoruz. Pişirdikten sonra sıcakken üstüne pekmez gezdirip soğuk servis yapıyoruz.

                           


Yorumlar

Popüler Yayınlar